Foto: stock.xchng
Špaktele ir pēdējā sagatavošanas kārta, kas virsmai piešķir gludumu un kura dod iespēju pievērsties patīkamākam darbam - tapešu līmēšanai vai sienu krāsošanai.

Sausās un gatavās špakteles

Tirdzniecībā pieejami gan sausie špakteļu maisījumi maisos, gan jau gatavas špakteļmasas - katram no šiem veidiem ir priekšrocības un arī trūkumi. Sausās špakteles ir salīdzinoši lētākas, taču gatavās špakteļmasas ir ērtākas - tās nav nepieciešams sajaukt, tādējādi tiek ekonomēts laiks; nav iespējams arī kļūdīties ūdens un maisījuma proporcijās; pēc darba spaini ar gatavo šapkteļmasu var aizvērt un atstāt nākamajām lietošanas reizēm. Iejauktu sausās špaketeļmasas daudzumu saglabāt citai reizei nav iespējams, jo masa sacietē.

Špakteles dažādām virsmām

Ražotāji piedāvā vairāku veidu špakteles, kas paredzētas dažādām virsmām, populārākās un zināmākās ir špakteles sienām un griestiem, špakteles kokam, metālam, mitrām telpām un špakteles grīdām. Tāpat špakteles mēdz būt ar dažāda rupjuma graudiem - rupjākās piemērotas lielāku robu un nelīdzenumu aizdarīšanai, smalkākas nobeiguma kārtas gludumam, universālākas ir vidēja rupjuma frakciju špakteles, kas noder dažāda veida špaktelēšanas darbiem, piemēram, pašu spēkiem remontējamā dzīvoklī. Mitrās telpās, piemēram, vannas istabā, ieteicams izmantot mitrumizturīgus materiālus, tostarp arī špakteli, lai tā mitruma ietekmē nezaudētu formu. Meklējot kokam piemērotu špakteli, aprakstā uz iepakojuma noskaidrojiet tās toni (īpaši svarīgi tas ir, ja koks noslēgumā tiks lakots), lai špaktele neizceltos uz koksnes fona. Profesionāļiem, kas veic liela apjoma darbus, noderēs ar špaktelēšanas mašīnu iestrādājamas špakteles.

Špakteles patēriņš

Špakteļmasas patēriņš ir visnotaļ grūti aprēķināms - tas atkarīgs no špaktelējamās virsmas veida un kvalitātes. Dažos standarta gadījumos špakteļtepes patēriņu tomēr aptuveni iespējams prognozēt:

- ja normālas kvalitātes sienu vēlas noklāt pilnībā, lai tā būtu gluda, jārēķinās, ka špakteli nav iespējams uzklāt plānāk nekā 0,5 mm slānī - līdz ar to uz vienu kvadrātmetru virsmas tiks patērēts puslitrs špakteļmasas;

- ģipškartona šuvju aizpildīšanai (špaktelējot ar lentu un 2 kārtās) nepieciešami aptuveni 0,3 litri uz vienu tekošo sienas vai griestu kvadrātmetru.

Špaktelēšanas ABC

Pirms špaktelēšanas pamatne noteikti jāattīra no dažādiem sīkiem netīrumiem, tā nedrīkst būt eļļaina, mitra vai ar birstošām frakcijām. Virsmas negludumiem nevajadzētu būt dziļākiem par 10 mm, lielākoties gan finansiālu apsvērumu dēļ.

Sausās špakteles pirms darba ir jāsajauc atbilstoši norādēm uz iepakojuma, gatavās masas nav nepieciešams maisīt vai atšķaidīt, tās jau ir gatavas lietošanai.

Špakteles uzklāšana uz virsmas iespējama manuāli ar špakteļlāpstiņu vai mehāniski ar špaktelējamās mašīnas palīdzību. Jebkurā gadījumā jāņem vērā, ka špaktelēšanas darbus nav ieteicams veikt zemā gaisa temperatūrā, citādi masa būs cieta un grūti klājama.

Ja izmantojat špakteļlāpstiņu, ar lāpstiņu jāņem neliels daudzums masas un jāklāj uz sagatavotās virsmas, izvelkot špakteles slāni ne vairāk kā 0,5 līdz 3 milimetru biezumā. Abos gadījumos pēc špakteļmasas sacietēšanas un izžūšanas virsmu noteikti nepieciešams slīpēt, lai izlīdzinātu nelielos graudu negludumus. Pēc slīpēšanas virsma ir gatava tālākai apstrādei.

Padomi

- Strādājot ar gatavo špakteļmasu, virsmu nav nepieciešams gruntēt.

- Sajaukto sauso maisījumu jāizlieto norādītajā laikā, pretējā gadījumā tas būs sacietējis. Ja tomēr darbus nepieciešams atlikt, sagatavotas masas uzglabāšanas laiku nedaudz var paildzināt, gatavo masu kopā ar trauku ievietojot polietilēna maisā un aizsienot to, tādējādi aizkavējot gaisa piekļuvi.

Iegādājoties špakteli, iegūstiet iespējami daudz informācijas par tās izstrādi, jo dažādiem špakteļu veidiem var būt nedaudz atšķirīgi ieklāšanas principi.

- Arī pirms tapešu līmēšanas špaktelēšana jāveic pietiekami rūpīgi, jo negludumi vēlāk var izspiesties un radīt nepievilcīgu izskatu, īpaši būtiski tas ir, izmantojot spīdīgas, gludas tapetes, savukārt raupju tapešu pamatnē var izmantot arī špakteli ar salīdzinoši lielākiem graudiem.

- Ģipškartona lokšņu konstrukcijas jāšpaktelē ne tikai tādēļ, ka tas nepieciešams vizuālajam iespaidam. Špaktelējot konstrukcijas tiek noblīvētas, tādējādi paaugstinot ugunsdrošības un skaņas izolācijas īpašības.

Kas ir špaktele

- Špakteles ir smalkgraudaina nobeiguma līdzinātāja masa, kas pielietojama sausās vai mitrās telpās, atsevišķi veidi arī āra darbos.

- Lielākoties špakteles ir ātri un viegli izstrādājamas, tvaiku caurlaidīgas un elpojošas (ne vienmēr), tām jābūt labai saķeres spējai.

- Špakteles ir dārgāks materiāls nekā apmetums, taču tām ir paredzēts salīdzinoši daudz mazāks patēriņš (parasti klāj no 0,5 līdz 3 mm biezumā).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!