Foto: Shutterstock
Pavasaris un vasara viennozīmīgi ir laiks, kad mājas būvniecības darbi rit pilnā sparā, un arī jumta seguma maiņa vai jauna jumta likšana ietilpst darāmo darbu sarakstā. Tā kā viena no populārākajām izvēlēm ir tērauda jumta segums, meklējām pēc padoma, kam pievērst uzmanību, veicot pirkumu.

Gada siltākā sezona ir laiks, kad plānot šo pirkumu mājai, to apstiprina arī speciālisti. Taču, tā kā jumts ir viena no tām mājas sastāvdaļām, kas tiek iegādāta ilgtermiņā ar domu, ka tas saglabāsies visu mūžu vai vismaz vairākus gadu desmitus, pret pirkumu jāattiecas ar īpašu atbildību.

Kā jau to var noprast, arī jumta seguma izvēlē latvieši ir visai konservatīvi jeb atzīst vien pārbaudītas vērtības. Jumta seguma uzņēmuma pārstāve stāsta, ka starp tērauda jumta segumiem populārākie krāsu toņi ir – tumši pelēks, brūns un dakstiņu sarkans.

Svarīgas nianses

Viens no pirmajiem kritērijiem, kam jāvērš uzmanība, ir kvalitāte, un to var noteikt pēc dažādiem aspektiem. Pirmkārt, uzņēmuma un tā pieredzei. Zināmi zīmoli sevi jau pierādījuši tirgū, tāpēc vienmēr uzticamāk vērsties pie speciālistiem, ko kāds ieteicis vai jau ir konkrētajā tirgū labu laiku. Uzņēmuma darbības mūžs ir svarīgs kritērijs, kam vērts pievērst uzmanību.

Tikpat svarīgi noskaidrot, no kurienes nāk jumta seguma materiāls. Atzīta kvalitāte piedien no Somijas un Zviedrijas nākušajiem materiāliem, taču, ja neesi pārliecināts par to, vai, piemēram, no Ķīnas importētajiem segumiem kvalitāte ir atbilstoša, izvairies no spontāniem pirkumiem.

To pašu var teikt par garantiju. Uzņēmumi, kas atzinību nopelnījuši ar kvalitatīvu piedāvājumu un konkrētajā jomā ir lietpretēji, piedāvās vairāk kā divu gadu garantiju, kas ir noteikta Latvijas likumdošanā. Atšķirībā no materiāla, uzņēmuma un garantijas tipa, norādes var būt sākot no 10, beidzot ar 50 gadiem. Bieži vien tiek sniegta estētiskā 10 gadu garantija, kas nodrošina to, ka jumta segums nemainīs krāsu no UV stariem, savukārt, kas attiecas uz tehnisko garantiju, šie cipari var svārstīties no 20 līdz pat 40 un vairāk gadiem, atkarībā no profila un pārklājuma.

Ne tikai cena ir tas, kam vajadzētu vērst uzmanību, izvēloties tērauda jumta segumu. Ļoti svarīgs ir materiāla biezums. Pats minimums, vēlams, bez krāsojuma, ir 0,5 mm, bet visai bieži segumi pieejami šādā biezumā ar visu krāsojumu, un dažkārt tas ir ļoti noteicošs faktors jumta ilgmūžībā. Tāpat uzmanība jāpievērš cinka daudzumam. Ieteicamais daudzums ir aptuveni 275 g/m2.

Kas veido cenu?

Pirms izdari izvēli, lemjot par labu kādam uzņēmumam, jo visbiežāk cilvēki izvēlas konsultējoties ar vairākiem uzņēmumiem, un tad izvēlēties izdevīgāko piedāvājumu, kas ir saprotami un pareizi, speciālisti tomēr rosina noskaidrot ko vairāk par seguma cenu uz kvadrātmetru. Tas gan ir bieži uzdots jautājums, tomēr pircējam būtu jāzina, ka vairāk jāiedziļinās gala cenā.

Jumta seguma izmaksas neveido tikai seguma cena uz kvadrātmetru, daudz lielāka nozīme ir tam, kādi ir profili, kāds ir mājas plāns, un Latvijā teju katrai mājai tas ir atšķirīgs, kādas ir skrūves, karnīzes, kore, ūdens notekas sistēma, un galu galā, cik augstas vai zemas ir transporta izmaksas. Zinot šo un vēl vairāk sīkumu, veidojas gala cena, pēc kuras tad arī var izvērtēt, pie kā tad vislabāk veikt pasūtījumu.

Vēl kāds ne mazāk svarīgs aspekts, ar ko jumtu seguma speciālisti ikdienā saskaras, ir mērījumi, lai zinātu, cik daudz segums nepieciešams. Visbiežāk cilvēki uzticas mājas plānojumam un pēc tā arī vadās pasūtīšanā, taču cipariem uz papīra un mērījumiem realitātē var būt atšķirības, un tā ir ļoti bieža sastopama situācija, kas izvēršas par kļūdu pircēja neapdomības dēļ. Pirms pasūtīšanas speciālisti vienmēr iesaka veikt mērījumus vecajam jumtam, lai nebūtu neatbilstības, un daži trūkstoši centimetri var pilnībā mainīt mājas kopskatu un gala rezultātu pēc montāžas. Liela loma ir arī jumta latojumam, par ko bieži vien klienti aizmirst.

Montāžas darbi

Ja vien pats neesi pieredzējis šajos jautājumos, jumta seguma montāžu labāk uzticēt sertificētiem meistariem, ko parasti piedāvā pats uzņēmums. Kāpēc nežēlot naudu montāžai? Pirmkārt, speciālisti to dara dienu no dienas, un darbiņš tiks padarīts ātrāk. Otrkārt, zinošs cilvēks šajā jomā to izdarīs kvalitatīvi un pareizi. Protams, uzņēmumi piedāvā montāžas instrukcijas, un, ja zini, ka to izdarīt ir pašam pa spēkam, to var darīt, un tādā veidā ietaupīsi līdzekļus.

Raksta tapšanā konsultēja jumtu izplatītāju ''Ruukki'' konsultante un mārketinga speciāliste Līga Ģērmane.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!