Foto: LETA
"Agrāk viss bija normāli, bet nupat sprieguma svārstības daudzviet kļūst ļoti nepatīkamas. Vai tiešām visai mājai būs jāpērk lielais "UPS"? Vai nav iespējams pieprasīt no "Latvenergo" sakārtot šīs lietas? Šādas sprieguma svārstības ļoti bojā elektroierīces un spuldzes, jo tām nav paredzēts, ka būs jādarbojas šādos apstākļos," raksta Viktors Bauskas rajonā.

Kur slēpjas problēma?

Jums ir taisnība - sprieguma svārstības vairāk vai mazāk ietekmē elektroierīču darba mūžu. Pašlaik ir tāds kā pārejas periods: "Latvenergo" tīkli ir dažādi - daudzviet vēl ir padomju laikos uzstādītie, dažviet - rekonstruētie. Padomju laikos būvēja ļoti garas zemsprieguma līnijas: 2, 4 un pat 6 kilometri. Toreiz cilvēki izmantoja visai maz elektroierīču, jaudas patēriņi bija nelieli, katrai lauku mājai lielākoties pienāca tikai viena fāze. Ja pa šiem pašiem tīkliem jāpārvada lielas jaudas enerģija, spriegums neizbēgami krītas. Enerģijas pārvade joprojām notiek arī pa gaisa vadiem: uz tiem uzkrīt kāds zars, vadi saskaras - tas viss atstāj ietekmi uz sprieguma kvalitāti.

Vēl viena problēma - agrāk, piemēram, nebija izplatītas transformatoru apakšstacijas, kas paredzētas uzstādīšanai līnijas balstā. Tagad tādas vairs nav retums, jau 2 - 3 mājas apgādā viena apakšstacija, līdz ar to ir īsākas zemsprieguma līnijas un nepasliktinās sprieguma kvalitāte.

Līnijas pamazām rekonstruē, velk kabeļus ar lielākiem šķērsgriezumiem, pārbūvē arī apakšstacijas. Tīklu dienests pamazām sakārto šo jomu, taču tas notiek ļoti pakāpeniski.

Dzīvokļos jārīkojas pašiem

Daudzdzīvokļu namos ir līdzīga situācija - elektroinstalācija ir paredzēta nelielām jaudām, taču tur šī problēma jārisina mājas īpašniekam vai apsaimniekotājam, kura aprūpē ir arī ēkas tehniskās komunikācijas. Ja cilvēks grib dzīvoklī uzstādīt elektrisko plīti un darbināt citas nopietnas elektroierīces, vēlas izmantot 3 fāzes, "Latvenergo" ir jāiesniedz pieteikums slodzes palielināšanai. Ja ēkā esošajam elektrības pievadam nebūs pietiekama šķērsgriezuma, papildus par interesenta līdzekļiem līdz dzīvoklim nāksies ievilkt atsevišķu kabeli vēlamajai jaudai. Vienkāršāk un lētāk būtu esošo pievadu visai mājai nomainīt pret jaudīgāku, tad katram dzīvokļa īpašniekam nebūtu cauri visiem stāviem jāvelk savs kabelis, bet prakse rāda, ka iedzīvotāji reti kad spēj vienoties par šādu rekonstrukcijas variantu...

Kā cīnīties ar lēkāšanu?

A/s "Latvenergo" Energoefektivitātes centra elektroinženieris Andris Spīdāns stāsta, ka elektroierīces pret tīklā radušos pārspriegumu var pasargāt, uzstādot pārsprieguma aizsardzības moduli. Tas izskatās kā automātslēdzis vai rozetei pievienojams bloks, kurš nepieļauj, ka dzīvoklī vai mājā nonāk paaugstināts spriegums (lielāks par 255V).

- Pret sprieguma svārstībām visu dzīvojamo platību pasargāt ir visai dārgi. Jāpieņem, ka datoram UPS (nepārtrauktas barošanas bloks) pieder pie obligātā "ekipējuma" - pārāk dārgi var maksāt remonts, lai taupības nolūkos to neiegādātos, jo cenas šai ierīcei sākas no 25 - 30 latiem. Bet uzstādīt lielu UPS vai sprieguma stabilizatoru visam dzīvoklim - tas ir dārgs prieks. Protams, ir kompleksi risinājumi, kas māju pasargā gan no zibens, gan sprieguma svārstībām, bet ne katrs tos var atļauties, - skaidro Spīdāns.

Divas labas ziņas

Pirmā - daudzām elektroierīcēm pret pazeminātu spriegumu ir aizsardzība, šādu informāciju var meklēt lietošanas instrukcijā. Otrā - ja elektroenerģijas spriegums neatbilst noteiktajām kvalitātes prasībām (tīkla sprieguma svārstības nedrīkst būt lielākas par 230V ±10%, tas nozīmē, ne mazāk par 207 V un ne vairāk par 253V), lietotājs var pieprasīt "Latvenergo" izdarīt izmaiņas elektroenerģijas piegādes un lietošanas līgumā, proti, piemērot pazeminātu tarifu. Tas gan notiekot tikai ļoti retos gadījumos. Parasti ir tā - atbrauc no "Latvenergo" speciālisti, izmēra strāvas stiprumu, kad darbojas dažas jaudīgas elektroierīces (rezultāts ir, piemēram, 180 V) un paskaidro, ka līnijas nolietojuma un naudas trūkuma dēļ neko nevar palīdzēt, mierinājumam izsakot cerību par veiksmīgu sadarbību nākotnē. Tātad klientam atliek vien pacietīgi gaidīt, kad pienāks kārta tīkla rekonstrukcijai arī viņa rajonā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!