Foto: stock.xchng
Stikla blokus mēdz dēvēt par stikla ķieģeļiem, bet, atšķirībā no māla "radiniekiem", stikla blokiem vidus ir tukšs un hermētiski noslēgts. Gaiss bloka iekšpusē palielina materiāla siltuma un skaņas izolācijas spēju.

Tehniskās īpašības

Viena no svarīgākajām stikla bloku īpašībām ir to caurskatāmība, tā var būt līdz 80%, un tas dod iespēju apmierināt ikviena individuālās estētiskās un funkcionālās prasības. Tā kā stikls ir viegli plīstošs materiāls, bloku izgatavotāji lielu vērību pievērsuši izstrādājuma drošībai un izturībai. Jo īpaši tiek pārbaudīta ugunsizturība. Moderno stikla bloku siena ir pietiekami droša barjera pret uguni.

Stikla bloks tiešā saskarē uguni var izturēt 1-1,5 stundas, divi kopā apvienoti bloki - pat divas stundas. Taču bloki var saplīst, ja ir krasa temperatūras maiņa. Termiskais šoks atzīts par vienu no nopietnākajiem stikla bloka izturīguma testiem. Tie izgatavoti tā, ka plīstot lauskas birst bloka iekšpusē, tādējādi cilvēks negūst savainojumus.

Bojātu bloku ar āmuru var izskaldīt un tā vietā uzmanīgi iemontēt jaunu.

Izmantošanas iespējas

Stikla blokus plaši izmanto ēku ārējā un iekšējā apdarē - gan kā arhitektonisksu, gan kā dekoratīvu elementu. Tie paredzēti vertikālām, horizontālām un arī liektām virsmām. Stikla bloku konstrukcijas augstums nedrīkst pārsniegt 6 m, garums - 7,5 m, virsmas laukums - 15 m2. neievērojot šos nosacījumus, stikla bloku veidojums var neizturēt slodzi.

Šo materiālu lielākoties izmanto izteikti dekoratīviem mērķiem, vienlaikus nodrošinot gaismas iekļūšanu telpā. Bloki ir pietiekami izturīgi, lai tos, izmantojot speciālu konstrukciju, kas paredzēta horizontālām virsmām, varētu iebūvēt arī grīdās.

Stikla blokiem var būt dažāda forma, virsma, krāsa un izmēri - ne tikai kvadrāta, bet arī trijstūra un sešstūra forma, var iegādāties arī speciālos stūra un gala blokus, kas noslēdz konstrukciju.

Bloka standarta izmēri ir 19 x 19 x 8 cm, bieži izmanto arī pusītes (19 x 9 x 8 cm).

Stikla bloki var būt gludi vai reljefi (ar paralēlām, diagonālām vai šķērslīnijām, grubuļainu virsmu, rūtotu rakstu jeb ar četrstūriem, ar iestrādātiem koncentriskiem apļiem, caurspīdīgi vai matēti, turklāt matēti no abām pusēm vai tikai no vienas. visi bloki ir caurskatāmi - pat caur matētu, dūmakainu vai viļņotu līniju caurstrāvoto stiklu jaušamas priekšmetu kontūras.

Ražotāji piedāvā blokus dažādos krāsu toņos, par ekskluzīviem var uzskatīt marmora krāsas blokus, kuru virsmu no vienas puses veido bezkrāsains un caurspīdīgs vai viļņots stikls, bet no otras puses - 2 mm bieza dabīgā marmora kārta. Marmora stikla bloki mēdz būt dzeltenā, rozā, raibā (salomē) un zaļā krāsā. Bloku cena atkarīga no virsmas, izmēra un krāsas (matēta un krāsaina stikla bloks ir dārgāks nekā bezkrāsains).

Blokus iebūvē ar dažādiem paņēmieniem:

savienojot ar cementu, kā starpliku izmantojot plastmasas krustiņus;

salīmējot ar speciālu stikla bloku līmi;

ievietojot koka rāmī;

izmantojot plastmasas perimetru, plastmasas šuves un krustiņus;

iemūrējot koka rāmīšos;

izmantojot alumīnija rāmi un plastmasas fiksatorus, par saistvielu izmantojot silikonu.

Visbiežāk izmanīto vienkāršāko un arī lētāko paņēmienu: stikla blokus savieno ar cementu, starp tiem ievietojot plastmasas krustiņus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!