Foto: DELFI
Esmu viens no tiem cilvēkiem, kuriem patīk meklēt un dalīties ar interesantām idejām, taču ne vienmēr pietiek drosmes to īstenošanai pašai, jo, būsim godīgi, ir nedaudz bail no neizdošanās un nepietiekamās pieredzes. Tieši tāpēc, nolēmu piedalīties mēbeļu atjaunošanas meistarklasē ar dekoratīvo krāsošanu, lai pārliecinātos, vai patiesi viss, kas izskatās tiek vienkārši, tā arī ir, vai tomēr ir kādas noklusētas nianses. Un to visu, dārgie portāla ''Tava Māja'' lasītāji, tagad zināsiet arī jūs.

Šķiet, reti kuram mājās nav kāds vecs plaukts, padomju laika kumode bēniņos, novecojis gultas rāmis, antīks krēsls vai vienkārši apnicis galds. Meklējot iedvesmu un video padomus, var atrast ne vienu vien piemēru, kas atrāda soli pa solim mēbeļu atjaunošanu ar dekoratīvo krāsošanu. Ir virkne video, kuros parādīts, kā to darīt ar slīpēšanu, gruntēšanu, rūpīgu tīrīšanu u.t.t., taču tas viss man šķiet pārāk sarežģīti, tāpēc manu uzmanību piesaistīja tie video, kur tiek izmantota speciāla krāsa, kas neprasa iepriekšēju virsmas sagatavošanu. Iegrimstot interneta dzīlēs, uzzinu, ka tā ir patentēta un ārzemēs ļoti populāra krāsa, kas pie mums Latvijā sastopama ļoti ierobežotā daudzumā, taču tomēr ir pieejama. Tā nu noskaidrojot, kur šāda krāsa pieejama, pie viena uzzinu, ka ir pieejamas arī meistarklases, kur tiek parādīts arī process no a līdz z, tāpēc ilgi nebija jādomā par savu pieteikšanos dalībai.

Pirms "ķeramies vērsim pie ragiem" un notraipām krāsas otas, uzzinām ko vairāk par šo unikālo krāsu. Kā izrādās, to izgudrojusi un patentējusi māksliniece un dekoratore Annija Sloana (Annie Sloan) no Oksfordas, un krāsas galvenā īpašība ir tā, ka virsma pirms krāsošanas nav speciāli jāsagatavo. Tātad bez iepriekšējas pulēšanas un gruntēšanas, var baudīt krāsošanas prieku. Nav brīnums, ka ārzemēs šī krāsa ieguvusi tik lielu popularitāti, un divtik liels prieks, ka arī mūsu platuma grādos tā ir pieejama, lai radošajiem atjaunošanas darbiem varētu pievērsties arī tādi cilvēki, kas es, kurus jau vārds ''gruntēšana'' vien vieš negribēšanu kaut ko sākt darīt. Lai visiem viss būtu skaidrs, tad šajā meistarklasē izmantojām šīs speciālās Chalk Paint krāsas, kuras var izmantot jebkuru virsmu krāsošanai, pat lakotu skapju, flīžu, betona un neapstrādāta koka, turklāt tā ir ekoloģiska ūdens bāzes krāsa, kas ļauj krāsot arī mēbeles bērnistabās. Vairāk par šīm krāsām un to neierobežotām iespējām vari uzzināt šeit, vai arī ierakstīt Youtube.com meklētājā krāsošanas tehnoloģijas ar šo krāsu. Ticiet, atradīsiet ne vienu vien ideju savai gaumei!

Bet ko nu tur daudz par teoriju, labāk stāstīt uzreiz par paveikto un piedzīvoto, kas varētu iedvesmot arī citus pievērsties mēbeļu atjaunošanas darbiem. Katram meistarklases dalībniekam tiek piešķirts koka dēlītis, uz kura tad arī tiks iemēģināti trīs dekorēšanas veidi – vecināšana, plaisu krāsojums un divkrāsu tehnika. Krāsošanai tiek izmantotas otas ar apaļiem galiem, taču katrs mājas apstākļos var izmantot to, kas pašiem labāk tīk. Ar apaļa uzgaļa otu būs vieglāk veidot reljefu, taču papildus to var izveidot, uzberot uz krāsas kādus gružus, piemēram, skaidas, mannu, kaltētas lapiņas, graudus un jebko citu, kas nekrāsotu virsmu.

Vecināšanas efekts

Foto: DELFI

Šis ir visvienkāršākais veids, kā nokrāsot kādu apnikušu vai vecu mēbeli un pārvērst to līdz nepazīšanai. Šajā tehnikā krāsa jāklāj nevīžīgi, klājot otu dažādos virzienos. Jo nevienmērīgāk tiks klāta ota, jo interesantākas tekstūras krāsojums tiks panākts.

Foto: DELFI

Pēc tam, kad krāsa ir nožuvusi, šajā gadījumā tas jau ir pēc pāris minūtēm, ilgākais pēc stundas, virsma jānoklāj ar vasku. Šajā ziņā var izvēlēties divu veidu vasku – tumšo vai gaišo. Ja tiks izmantots tumšais, tad tiks izcelts reljefs un iekrāsotas izveidotās švīkas no otas, bet ar gaišo virsma krāsu nemainīs, to tikai padarīs nedaudz spīdīgāku, taču tā arī nebūs speķaina vai spīdīga kā laka.

Foto: DELFI

Pēc tam ar smalku smilšpapīru var noslīpēt nedaudz virsmu, lai iegūtu senatnīgāku izskatu, un tad noslēgt pēdējo kārtu ar caurspīdīgu vasku, ko ieteicams izmantot jebkuru interjera priekšmetu vai mēbeļu krāsošanā.

Šīs sadaļas titulbildē var redzēt, kā izskatās, ja vienas krāsas tehnikā izmantots tumšais, gaišais vasks, un kāds ir efekts, ja virsma ir arī nedaudz noslīpēta ar smilšpapīru (trešā josla).

Divkrāsu efekts

Foto: DELFI

Šī ir ļoti interesanta krāsošanas tehnika, ko noteikti iekārojis ne viens vien, aplūkojot interesantās idejas ar veco mēbeļu pārkrāsošanu. Divkrāsu tehnikā vispirms virsma jānokrāso ar vienu krāsu, šajā gadījumā tiek izmantota gaišākā krāsa, taču ar to var eksperimentēt un izmantot kaut vai divas spilgtas krāsas – izvēles iespējas ir katra paša pārziņā. Lai virsmai iegūtu interesantāku tekstūru, uzreiz pa virsu tikko noklātajai krāsai, kas arī klāta nevīžīgi dažādos virzienos, uzberam smalkas skaidiņas un ļaujam tām piekalt.

Foto: DELFI

Pēc tam, kad kārta ir nožuvusi, jāklāj otra krāsas kārta, taču šai noteikti ir jābūt plānākai. Lai to panāktu, otu pirms tam iemērc ūdenī. Es izmantoju pelēkzilu krāsu, kuru plānā kārtā, šoreiz vienā virzienā, noklāj pa visu virsmu. Starp citu, otras krāsas klāšanai speciāliste iesaka izmantot plānāku otu, kas paredzēta gludām virsmām.

Foto: DELFI

Kad plānā kārta ir pilnībā nožuvusi, pārklāj virsmu ar caurspīdīgo vasku pavisam nedaudz, un tad pārslauki virsmu ar sausu drānu. Tā kā vasks nožūst pavisam ātri, tad uzreiz var ķerties pie nākamā soļa – slīpēšanas.

Foto: DELFI

Ņemot talkā smilšpapīru, var panākt efektu, kad viena krāsa spiežas cauri otrai, proti, izskatīsies tāds kā nodilis efekts. Ar biezāku smilšpapīru tumšākā krāsa tiks noberzta vairāk, bet ar plānāku tikai nedaudz, bet pietiekami, lai radītu vēlamo efektu.

Plaisu efekts

Foto: DELFI

Šī krāsošanas tehnika, kas sākotnēji varētu šķist neiespējamā misija, patiesībā ir viegli īstenojama, taču gala rezultāts rada bērna spiedzieniem līdzīgu sajūsmu. Jā, tieši tāda bija mana reakcija, kad parādījās interesantā tekstūra uz virsmas, kas sākotnēji bija pavisam vienkāršs koka dēlītis.

Šajā tehnoloģijā krāsa ir jāklāj biezākā kārtā, nekā ierasts, jo tikai tad varēs parādīties plaisas. Taču ar to viss nav galā, jo nevis krāsas biezums ir tas, kas rada plaisas, bet gan fēna izmantošana. Tātad uzreiz, kā uzklāta krāsa, ar karstāko režīmu jāžāvē virsma ar fēnu pēc iespējas tuvāk. Jau pēc pāris minūtēm būs manāmas radušās plaisas, taču efekts visgaumīgākais kļūst tikai pēc vaska uzklāšanas. Žāvēšanas procesu galvenais veikt pietiekami ilgi un tad, kad pēc žāvēšanas un virsmas atdzišanas, pieliekot roku, tā nešķiet auksta vai mitra, tā ir pilnībā nožuvusi.

Foto: DELFI

Šajā gadījumā jāizmanto tumšais vasks, turklāt krietni vien bagātīgākā daudzumā. Iesmērējot virsmu ar tumšo vasku, izmantojot gludu kokvilnas drānu, un uzreiz to noslaukot, redzēsiet, kā izveidotajās plaisās vasks iekrāsos virsmu tumšāku. Ja ir vēlēšanās, vasku var atkārtoti uzklāt, tādā veidā vēl vairāk izceļot katru izveidojušos plaisiņu.

Foto: DELFI

Arī šajā metodē neiztrūkstoša darbība ir slīpēšana, jo tieši ar smilšpapīra palīdzību varēs panākt vēl gaumīgāku efektu. Pēc slīpēšanas virsma jānoslauka no putekļiem un tad atkārtoti jāiesmērē ar caurspīdīgo vasku. Starp citu, ja ar tumšo vasku panākta pārāk tumša virsma un gribētos to gaišāku, var pa virsu tai iesmērēt gaišo vasku un krāsa uzreiz kļūs gaišāka.

Foto: DELFI

Augšējā attēlā var redzēt tumšākas vietas - tā izskatās, ja tumšais vasks ir klāts atkārtoti, bet gaišākajās vietās ir klāts pa virsu caurspīdīgais vasks.

Dekoratores ieteikumi mēbeļu krāsošanā

Foto: DELFI

Šajā titulbildē vari aplūkot, kā izskatās meistarklases gala veikums uz viena dēlīša, kur izmantoti visi trīs krāsošanas tehnikas veidi. Domājams, ka ikvienam būtu grūti izvēlēties vienu mīļāko krāsošanas metodi, un vismaz man noteikti ''niez nagi'', lai iegūtās prasmes jau tagad pielietotu mēbeļu krāsošanā.

Šo krāsošas meistarklasi vadīja ''Mag Handmade'' dekoratore Margarita Šļonska, kas sniedz arī vērtīgus ieteikumus tiem portāla ''Tava Māja'' lasītājiem, kas šīs metodes labprāt izmēģinātu arī savās mājās.

  • Pirms krāso mēbeles, tās ieteicams nomazgāt ar speciālo koka mēbeļu kopšanas līdzekli.
  • Pēc slīpēšanas vienmēr noslauki virsmu no putekļiem un vēlreiz iesmērē virsmu ar caurspīdīgo vasku, lai virsma labāk kalpotu.
  • Lai arī kura krāsošanas metode tiktu izmantota, svarīgi ievērot, lai virsma būtu sausa.
  • Neapstrādātām skujkoka virsmas, kur ir redzamas sazarojumu vietas, noteikti jāaizsargā ar laku, jo sveķi no šīm vietām izdalīsies visu laiku, tāpēc, lai virsma nemainītu savu izskatu, tā iepriekš jānolako.
  • Vienmēr, kad tiek uzklāts vasks, tas uzreiz pēc tam arī jāpārslauka ar sausu drānu, lai viss liekais tiktu noņemts, turklāt virsma uzņems vien tik daudz vaska, cik nepieciešams.
  • Otas vislabāk vienmēr mazgāt ar siltu ziepjūdeni. Vēl var palīdzēt krāsas traipus novērst trauku mazgājamais līdzeklis.
  • Virsmas, kas apstrādātas ar vasku, ir jāaizsargā no mitruma un karstuma. Ja apstrādātā vieta atrodas tādos apstākļos, tad piemērotāka aizsargkārta būs laka.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!