Foto: Shutterstock

Esošo mēbeļu atjaunošana vai uzfrišināšana noteikti ir tā vērta, jo nav nepieciešamība izmest labā stāvoklī esošas mēbeles tikai tāpēc, ka apnikusi skapja krāsa, galda lakojums vai kādas citas vizuālās pazīmes. Šādās reizēs ķeramies pie otas un mēbeles pārkrāsojam, taču, lai gala rezultāts neliktu vilties, jāzina pāris nianses, un tās apkopojis portāls Housebeautiful.com.

Slīpēšana

Lai jaunais krāsojums labāk klātos, un mēbele ilgāk kalpotu gluži kā jauna, vecā virskārta noteikti jānoslīpē ar smilšpapīru. Katram smilšpapīram ir sava frakcija jeb graudu sastāvs uz materiāla, kas norādīts ar cipariem. Jo mazāks skaitlis, jo rupjāks smilšpapīrs, taču mēbeļu slīpēšanai vislabāk izmantot smilšpapīru ar frakciju 150.

Virsmas tīrīšana

Pēc tam, kad virsmas ir noslīpētas, neiztikt arī bez tās notīrīšanas un šajā gadījumā jāizmanto drāna, kas efektīvi noslauka netīrumus. Neizmanto papīra dvieli, jo no tā atdalīsies papīra plēksnītes, tā vietā izmanto lina vai kokvilnas drānu, kas nav izdilusi.

Gruntēšana

Ja vien netiek izmantota kāda speciāla krāsa, pirms kuras gruntēšana nav nepieciešama, tad bez šī procesa neiztikt. Gruntēšana nepieciešama arī, lai krāsu būtu viegli uzklāt un tā turētos pēc iespējas ilgāk. Ar otu vienmērīgi uzklāj gruntskrāsu uz mēbeļu virsmas, rūpīgi noklājot arī stūrus un grūti sasniedzamās vietas. Gludākas virsmas izveidei izmanto rullīti. Ļauj grunts kārtai nožūt un tad ķeries pie krāsošanas darba.

Krāsošanas process

Lai mēbeļu pārkrāsošana sekmētos labāk, nodrošinies ar vairākiem darba rīkiem, ieskaitot rullīti un dažāda izmēra otām. Ar smalkākām otām varēsi nokrāsot detaļas un šauras vietas, bet ar rulli un lielāko otu lielos laukumus. Reti kad pietiek ar vienas krāsas kārtu, taču nekad nekrāso nākamo kārtu, pirms pamats nav nožuvis, un parasti tām jābūt vismaz sešām stundām, ja vien tā nav ātri žūstošā krāsa.

Krāsošanas procesā svarīgi uzmanīt, lai nenobirst kāds otas sars un nepielīp pie mēbeles. Ja tas paliks nepamanīts, krāsai izžūstot, to pēc tam vairs nevarēs noņemt.

Krāsošanas procesu vienmēr sāc ar grūtāk aizsniedzamām vietām, piemēram, atvilktņu iekšpusi, pamatni, citādi pēc tam būs grūti to nokrāsot, ja pārējā virsma būs svaigi nokrāsota.

Kad mēbele ir pārkrāsota, atstāj to kārtīgi nožūt. Pēc tam noteikti jānoklāj aizsargkārta, kas virsmu padarīs pievilcīgāku, tā var būt laka, vasks vai speciāla krāsa. Šo soli noteikti nevajadzētu izlaist, jo aizsargkārta pasargās virsmu no bojājumiem un ļaus mēbelei ilgāk kalpot. Pirms sāc lietot pārkrāsoto mēbeli, atstāj to nožūt uz vismaz divām diennaktīm.

Ņem vērā!

  • Bez šiem padomiem, svarīgi pievērst uzmanību arī niansēm, kas ievērojami atvieglos pārkrāsošanas procesu, un viena no tām noteikti ir detaļu noņemšana. Rokturus vienmēr noskrūvē, tad būs vieglāk nokrāsot grūtāk aizsniedzamas vietas un arī atsevišķi pārkrāsotas detaļas labāk izskatīsies.
  • Pirms pārkrāso mēbeles, uz grīdas, tuvākajām mēbelēm un sienām noteikti uzklāj aizsargplēvi, lai nenosmērētu ar krāsu.
  • Vienmēr izmanto kvalitatīvas otas un rullīšus, jo no nekvalitatīviem rīkiem var izkrist sari vai atdalīties plūksna.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!