Foto: Shutterstock
Mūsdienās grīdas segumu izvēle ir ļoti daudzpusīga, kā rezultātā var izvēlēties ne tikai maciņam draudzīgāko variantu, bet arī pasūtīt īpašas dizaineru radītas grīdas. "Tava Māja" šoreiz vērsās pie Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) docenta un būvinženiera Jura Birša, kā arī uzņēmuma "Kesko Senukai", lai noskaidrotu, kādi parametri un padomi jāņem vērā, ja izvēle ir kritusi par labu lamināta grīdas segumam.

"Pirmais parametrs – tas ir cilvēka vizuālais un subjektīvais skatījums, vai viņam patīk vai nē," norāda Biršs. Viņš stāsta, ka lamināti ir dažādi, kā arī tie atšķiras pēc klasēm: 30., 31., 32., 33., 34. Kā savulaik vēstīja "Tava Māja", 21. klase paredzēta dzīvojamām telpām ar zemu noslogojumu, bet 34. klase domāta komerctelpām ar ļoti lielu noslogojumu. Šeit vari aplūko plašāk, ko nozīmē katra lamināta klase. "Pēc šiem numuriem mēs varam izvēlēties stiprības, cietības virsējam slāni," piebilst speciālists, "lamināts jau nav koks. Lamināts ir plastmasa, metāls iekšā, dažādas koka skaidas."

Taujāts par to, cik biezu laminātu izvēlēties, Biršs skaidro, ka tas ir atkarīgs arī no pamatnes un pašas telpas, kur ir vēlme to klāt. "Lamināts ir ļoti izturīgs," uzteic speciālists. Kā skaidro Biršs, cilvēki nereti remontdarbu laikā mēdz pārcensties: "Vienstāvu mājas pamatus mēs taisām piecstāvu mājām, tāpat mēs arī gribam sev istabā grīdas. Galvenais – pareizi ieklāt laminātu. Būtu stingri jāseko instrukcijai." Viņš arī ieskicē, kas notiks, ja nepareizi ieklās laminātu, proti, tas sāks kustēties, viļņoties, čīkstēt. "Jāievēro, lai būtu vismaz 1–1,5 centimetrs brīvs gars sienu, caurulēm vai gar kamīnu. Kad mēs paņemam nost grīdas līsti, tad mēs ieraugam, kad ir lamināts klāt pie sienas. Tas ir nepareizi!" uzsver speciālists.

Viņš stāsta, ka mūsdienās ir plašs laminātu klāsts katrai gaumei, tajā skaitā arī virtuves lamināti, kuri ir ne tikai stipri, bet arī mitrumizturīgi. Tāpat ir lamināti, kurus var mazgāt. "Es ieteiktu tā – līmētie lamināti vairāk nav modē un nav jēgas, kliks – kliks, salaiž viņus kopā. Ja vajag, man ir cits dzīvoklis un es nesu pauniņām projām," joko Biršs.

"Izvēle ir fantastiska! Ir vairāki desmiti firmu, katram ir klases, izskats," tā par laminātu plašo sortimentu teic speciālists.

Savukārt "Kesko Senukai" apdares materiālu kategorijas vadītāja Maruta Šmite atzīmē, ka laminātam ir nozīmīga loma mājvietas iekārtošanā – pareizi izvēlēts un ierīkots grīdas segums kalpos vairāk nekā desmit gadus. Veikalā allaž var vērsties arī pie pārdevēja-konsultanta, kurš varēs ieteikt kritērijus, kas noteikti palīdzēs izdarīt izvēli.

Šmite izceļ trīs svarīgākos kritērijus lamināta izvēlē, proti, telpas, kurā paredzēts ieklāt laminātu, noslodze, lamināta cenu un dizainu.

Kā atgādina apdares materiālu kategorijas vadītāja, Iizvēloties laminātu, jāņem vērā, kādā telpā tas tiks ieklāts, jo šim grīdas segumam ir dažādas noslogojuma klases – Eiropā vienota testu sistēma, ar kuras palīdzību pārbauda lamināta izturību noteiktas slodzes ietekmē. Viņa skaidro, ka šobrīd ražotāji piedāvā trīs nodilumizturības klases, kuras jo īpaši svarīgi ir ievērot, izvēloties laminātu sabiedriskajām telpām ar paaugstinātu slodzi:

  • 31. (AC3) klases lamināts paredzēts telpās ar zemu noslogojumu;
  • 32. (AC4) klases lamināts paredzēts telpās ar vidēju noslodzi;
  • 33. (AC5) klases lamināts paredzēts telpās ar augstu noslogojumu;
  • 34. (AC5) komerctelpām ar ļoti lielu noslogojumu.


Uzņēmuma pārstāve arī atzīmē, ka mājas vai dzīvokļa apstākļiem būs derīgas visas šīs klases. Kā informē Šmite, piemēram, guļamistabai var izvēlēties 31. klases laminātu, savukārt dzīvojamai jeb viesistabai atbilstošāks būs lamināts ar augstāko nodilumizturības pakāpi. Ja mājās ir dzīvnieki, arī ieteicams izvēlēties 32. vai 33. klases laminātu.

Savukārt nākamais solis pēc lamināta klases izvēles ir cena un dizains. Tā kā laminātu izvēle ir ļoti plaša, tad var izvēlēties ne tikai sev tīkamāko krāsu, bet arī īpašu dizaina laminātu vai pat īpašas "Premium" kolekcijas. Kā atzīmē Šmite, atšķirīgi un pieejami ir arī lamināta dēļu izmēri un platumi. Viņa iesaka uzmanību pievērst arī lamināta funkcionalitātei, lai tā virsma būtu viegli kopjama.

Uzņēmums secinājis, ka cilvēki tieši vairāk lemj par labu laminātam grīdas seguma izvēlē, kuram ir arī vairākas priekšrocības, ja to salīdzina ar citiem grīdas segumiem, piemēram, kvalitāte, plaša izvēle, pieejama cena un salīdzinoši vienkārša ieklāšana. Kā skaidro uzņēmuma pārstāve, šobrīd ražotāji pārsvarā piedāvā laminātu ar tā saukto "click" savienojuma sistēmu – dēļus sastiprina kopā, nepielīmējot tos pie grīdas pamatnes. Šmite arī skaidro – jo kvalitatīvāk tiek savienoti dēlīši un nav spraugu un savienojuma vietas ir blīvas un grīda ir gluda, jo vairāk tiek pasargāta lamināta pamatne no mitruma piekļūšanas un iespējamās dēļu deformācijas un ātrākas nolietošanās.

Tāpat no grīdas segumiem vēl ir iespējams izvēlēties "click" sistēmas vinila grīdas segumu, kas pazīstams kā LVT (Luxury Vinyl Tiles). Kā norāda Šmite, tas kļūst arvien populārāks savu labo īpašību un plašās funkcionalitātes dēļ. Turklāt LVT nodrošina izturību pret skrāpējumiem un traipiem, kas ir īpaši aktuāli ģimenēm ar bērniem un mājdzīvniekiem. Šī grīdas seguma reljefainā virsma arī nodrošina labas pretslīdes īpašības, ko augsti novērtē gados vecāki cilvēki un bērnu vecāki. Šmite arī atzīmē, ka LVT ir universāls materiāls, ko var izmantot ikvienā telpā, bet īpaši piemērots tas būs virtuvē, priekštelpā (koridorī), vannas un tualetes telpās, proti, tajās telpās, kurās ir paaugstināts mitrums. Tāpat LVT ir siltāks materiāls, labāk izolē skaņu un nepaliek slidens. Viņa arī norāda, ka tas ir labi pasargāts pret nolietojumu, spicu kurpju papēžu un smagu mēbeļu nospiedumiem. Materiāls paredzēts ieklāšanai arī uz apsildāmajām grīdām.

Šajā rakstā vēl vari izlasīt plašāk par lamināta ieklāšanu, tā klasēm un citiem aspektiem, kas jāņem vērā, ja klāj šo grīdas segumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!