Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI
Telpaugu mīļi noteikti reiz ir saskārušies ar vienu lielu problēmu – palodzes šaurību, kā rezultātā visus telpaugus uz tās nevar izvietot. Ja mājoklī ir telpaugu kolekcija, kas visa kopā atgādina "nelielus džungļus", tad to var atšķetināt un novietot dažādās vietās, tādējādi izceļot un padarot labāk redzamu katru kolekcijas dalībnieku.

Iedvesmojoties no portāla "Houzz", piedāvājam 10 radošas idejas telpaugu kolekcijas novietošanai. Iespējams, kādu no tām esi jau pielietojis savā mājoklī, bet citas var šķist pilnīgs jaunums. Neaizmirsti, ka pārvietošanas laikā augs jānoliek vietā, kur tam ir atbilstoši augšanas apstākļi, un jāuzmanās, lai augam nenodarītu pāri.

Izvēlies vietu, kas atbilst auga "personībai". Šeit der ņemt vērā auga labsajūtu, proti, prasības attiecībā uz augšanas apstākļiem, apgaismojumu, siltumu vai ēnainu vietu. Tāpat jāņem vērā auga lielums un augšanas prasības. Kā iesaka "Houzz", nokarenos augus var novietot uz plauktiņiem, bet citus var novietot acu līmenī, proti, uz kāda galda vai skapīša. Savukārt lielākus augus var novietot pie gultas vai telpas stūrī.

Sagrupē mazākos augus. Arī par mazākajiem nedrīkst aizmirst, tāpēc droši tos vari likt priekšplānā. Vari veidot augu kompozīcijas pēc to augumiem. Tos vari nolikt uz kāda sola vai gara skapīša. Šādi novietoti augi arī atvieglos laistīšanu, jo visi atradīsies vienā vietā.

Vienādi podiņi un izvietojums. Telpaugu kolekcija būs pamanāmāka, ja augus sastādīsi vienādos podiņos, piemēram, baltos vai košos. Tie uzreiz kļūs pamanāmāki, kā arī telpai piešķirs odziņu.

"Houzz" eksperti iesaka arī telpaugu kolekciju novietot dažādos līmeņos. Kā redzams fotoattēlā augstāk, tad telpaugi kolekcija ir izcelta ar trīs paņēmieniem, proti, atlasīti vienādie augi, tie iestādīti vienādos podiņos, kā arī izvietoti viens otram blakus. Šāda orhideju kolekcija uzreiz nelielai vannasistabai piešķir dzīvīgumu.

Vertikālais telpaugu stūrītis. Nav vienmēr jāizmanto sarežģīta sistēma un jāinvestē kaudze naudas, lai izveidotu vertikālu sienu telpaugiem. To var izdarīt arī ar metāla režģi, kas piestiprināts pie telpas sienas. Šādi var sarindot visus "kāpelējošos" telpaugus un vīteņaugus, kas laika gaitā radīs pasakaini zaļu sienu.

"Lidojošā" telpaugu kolekcija. Kurš gan ir teicis, ka telpaugus nevar piekarināt podiņos pie griestiem? Var gan! Tikai atceries, ja pie griestiem nav pietiekami daudz apgaismojuma, tad labāk augus karini tuvāk logiem. Īpaši skaisti šādi izskatīsies "nokarenie" telpaugi, piemēram, pušķu hlorofīts, nokarenā bilbergija, parastā efeja un citi.

Telpaugi iekares sistēmās. Šis būs vēl viens no veidiem, kā telpu sienām piešķirt zaļu akcentu. Iekares sistēmās var glīti sarindot telpaugus no kolekcijas. Kā atgādina "Houzz" eksperti, tad nereti šādām sistēmām nav apakšiņu, kā rezultātā telpā var rasties šmuce, kad tos ir vēlme apliet. Labāk šādā iekares sistēmā likt telpaugus divos podiņos – vienu ar caurumiņiem, bet otru dekoratīvu.

Plaukts kā telpaugu parādes vieta. Šādi lieliski var ietaupīt grīdas platību, jo telpaugi nebūs jānovieto uz grīdas seguma. Ja telpaugus novietos uz kāda plaukta, tad šādi viņi būs redzamāki, skaidro "Houzz" eksperti. Šādus plauktiņus un podiņus var papildināt arī ar dažādiem dabas materiāliem, piemēram, gliemežiem, jūrā izskalotiem un nelieliem koka gabaliem, kā arī mazām skulptūriņām un citām lietām.

Pievērs uzmanību neapdzīvotām teritorijām un telpas stūrīšiem. Lūk, lielisks piemērs, ka telpaugus var novietot arī virs izlietnes. Šeit var sarindot garšaugu kolekciju – baziliku podiņos, timiānu, piparmētras vai citas garšvielas, kas būs pa rokas tvērienam. Kā norāda eksperti, mēs bieži vien atstājam novārtā un nepamanītas dažādas vietas, kas būtu lieliski piemērotas telpaugiem. Palūkojies visapkārt savā mājoklī – varbūt atradīsies kāda brīva, gaiša vieta telpaugam.

Ne tikai viesistabā vai guļamistabā. Telpaugi mājokli padara mājīgāku, tāpēc droši tos vari novietot arī citās telpās, piemēram, vannasitabā. Kāpēc gan "nokarenie" augi pēkšņi nevar kļūt par "alternatīvu" dušas aizkaram? Kā vannasistabas interjerā gaumīgi izvietot telpaugus, lasi šeit. Savukārt plašāk par augiem, kuri vannasistabā spējīgi gozēties pilnā krāšņumā, uzzini šeit.

Puķupodu nomaiņa. Augiem var ļaut arī brīvību, piemēram, stādot tos bumbās, kas izgatavotas no zemes, sūnām un vīteņiem. Šādu neparastu auga "puķupodu" viesi noteikti novērtēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!