Alveju mēdz dēvēt par brīnumpuķi, jo lapās esošā želejveida viela ir brīnumlīdzeklis, kas tiek izmantots jau gadsimtiem ilgi. Tā kā alveja ir sastopama teju katrā mājoklī vai vismaz katram ir bērnības atmiņas par šo augu uz palodzes, ir vērts iepazīties ar dažiem interesantiem faktiem, ko apkopojis portāls Housebeautiful.com.

Alvejas lapās ir želejveida viela, kas sastāv no 99% ūdens.

Par šī sukulenta izcelsmes vietu uzskata Ziemeļāfriku, savukārt savvaļā tā sastopama subtropos un tropos, taču neskatoties uz to, tas ir ļoti iecienīts telpaugs visā pasaulē.

Dziednieciskās īpašības augs iegūst, sasniedzot piecu gadu vecumu.

Alvejas dzīvotspēja ir unikāla, jo augs spēj izdzīvot bez ūdens septiņus gadus un joprojām turpināt dzīt jaunas atvases.

Foto: Shutterstock

Alveju var lietot, gan, izspiežot no lapas mīkstumu un liekot uz brūcēm, gan pievienojot to dažādiem maisījumiem, ūdenim, sulām vai tējām, kas palīdzēs cīnīties ar sāpošu kaklu, apdegumiem un citām problēmām.

Savulaik Ēģiptes karaliene alveju izmantojusi skaistumkopšanas rituālos, tādējādi iegūstot ļoti maigu ādu, un varbūt tieši tāpēc šis augs saglabājis savu izmantojumu arī kosmētikas ražošanā.

Varētu domāt, ka visas alvejas līdzinās mājās uz palodzes augošajai, tomēr to dažādība ir iespaidīga. Alveja var būt gan pavisam neliela, gan arī 15 metrus augsta.

Iespējams, katrs ir redzējis, kā zied alveja, taču ne katrs zina, ka ziedi ir sastopami dažādās krāsās – balti, dzelteni, oranži un dažādu toņu sarkani.

Alveja ir ļoti populāra Japānā, taču ne kā telpaugs, bet gan kā produkts, ko izmantot uzturā. Dzērieni ar alvejas gabaliņiem, jogurti un citi labumi ir japāņu ikdiena, jo auga labās īpašības, pēc viņu domām, jāizmanto arī šādā veidā.

Alvejas želejveidīgā sula tiek plaši izmantota medicīnā un kosmetoloģijā, taču mizu neesot ieteicams izmantot.

Ja esi iekārdināts šīs visas labās īpašības pārbaudīt, tad uzzini, kā augu audzēt un kopt mājas apstākļos šeit.

Vairāk par to, kā alveju izmantot mājas aptieciņas nolūkos, uzzini šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!