Foto: Shutterstock
Dienā, kad par un ap mīlestību runā vairāk nekā, iespējams, citās dienās, arī ziedu veikalos tieši rozes ierindojas pirktāko ziedu topā. Ja vēlies kādu iepriecināt ar rozēm, noderīgi būs padomi, kā izvēlēties tās svaigākās. Savukārt rožu saņēmējiem vērts atminēties tos priekšnoteikumus, kā pēc iespējas ilgāk ziedus saglabāt vāzē.

Svaigāko rožu iegāde

Ziedu salona ''Aina'' floriste Vita Kaševska stāsta, ka svaigas rozes var atpazīt pēc stingra ziedu pumpura, kuru notur stabils ziedkāts. Jāskatās, lai kāts nebūtu pavisam tieviņš, kurš noliecas, jo citādi tas nenoturēs ziedu un salūzīs. Bet, ja tomēr iegādātas šādas rozes, kātu vajadzētu noīsināt tik tālu, lai tas ziedu varētu noturēt. Vēl svarīgi – svaigām rozēm uz ziedkāta jābūt zaļām, veselām un nesavītušām lapām. Jebkurā gadījumā, ja pārdošanā redzi novītušas, pārplaukušas, birstošas rozes, tad tādas nevajadzētu pirkt nekādā gadījumā!

Tā kā rožu svaigumu vērtējam pēc vizuālajām pazīmēm, nepamanīta nepaliek arī ziedu krāsa. Taču floriste skaidro, ka nezinātājs pēc zieda krāsas nevarēs noteikt to svaigumu, jo šobrīd rožu šķirņu piedāvājums un krāsu dažādība ir ļoti, ļoti liela. Pēdējos gados īpašu popularitāti guvušas violetas rozes, kuru nokrāsa nezinātājam var liecināt par vecumu, lai gan patiesībā tas ir pēdējais modes kliedziens ziedu jomā. Tas pats attiecas uz brūnas nokrāsas rozēm. Arī tās šobrīd iet savu uzvaras gājienu un bieži vien tiek izvēlētas kā ziedi līgavas pušķos. Vecuma pazīmes būtu tumši sarkanām rozēm, ja tām parādījusies zila nokrāsa.

Izcelsmes vieta

Atšķirībā, piemēram, no tulpēm un narcisēm, rožu sezona, pateicoties Holandei, Kenijai un citām rožu audzētāju lielvalstīm, ir visu cauru gadu. Latvijas rožu audzētāji galvenokārt sezonu sāk ar aprīli, maiju, bet ir audzētāji, kuri pieliek visas pūles, lai vietējo rozi mēs varētu nopirkt arī tagad, ziemā. Taču viennozīmīgi pateikt nevar, no kuras zemes nākušās ir labākās. Šajā sakarā floriste iesaka vadīties pēc sajūtām un jāpērk tās, kas pirmās iekrīt acīs un sirdī. Turklāt padomu vienmēr var pajautāt ziedu tirgotājam.

Foto: Shutterstock

Rūpes par rozēm pēc iegādes

Ja līdz sveikšanai ir pavisam mazs laiks, tad pietiks, ja tās ietīs papīrā. Ja sveikšana paredzēta pēc vairākām stundām un nav iespējas rozes ielikt ūdenī, tad katru rožu kātu var ielikt mēģenē, kura ir pildīta ar ūdeni un noslēgta ar gumijas korķīti. Rožu kātus var iespraust arī samitrinātā oāzes gabaliņā (meklē ziedus salonos un bāzēs).

Pārnesot rozes mājās, pirmām kārtām ir jāpiemeklē piemērota vāze ziediem, lai tā būtu stabila un saturētu ziedus. Vāzē jālej vēss ūdens. Ja liesi siltu ūdeni, tas veicinās rožu plaukšanu. Obligāti rožu kāts ir jāapgriež ar asu nazi 45 grādu leņķī, kā arī jāatbrīvo no lapām līdz vietai, kur kāts būs ūdenī. Ziedkāta lapām nevajadzētu atrasties ūdenī. Tās ātri var sākt pūt un saīsināt rožu mūžu vāzē.

Ūdeni vāzē vajag mainīt katru dienu un pie ūdens maiņas atjaunot arī kāta griezumu. Ūdenim var pievienot ''krizala'' pulverīti. Arī tas var paildzināt grieztā zieda mūžu.

Rozēm noteikti būs ilgāks mūžs, ja tās atradīsies vēsākās telpās. Šobrīd, kad ārā ir auksts un mājās ir pieslēgta apkure, nevajadzētu rozes likt pie radiatoriem, krāsnīm, kamīniem. Kā arī uzmani, lai rozes nenonāk tiešos saules staros logu tuvumā. Mainot ūdeni, apgriežot kātus un mīlot ziedus un to dāvinātāju, rozēm vajadzētu priecēt vairākas dienas!

Lai mīlestības un rožu pilna visu mīlētāju diena!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!