Foto: Shutterstock

Paaugstinoties gaisa temperatūrai ārā, iekštelpas tiek sildītas arvien vairāk, padarot gaisu ļoti sausu. Šādos apstākļos ir jāpievērš pastiprināta uzmanība telpaugu kopšanai, tāpēc portāls TavsDārzs.lv konsultējās ar veikalu tīkla ''K-rauta'' dārzkopības konsultanti Vēsmu Dzintari.

Gaisa mitrināšana

Vismazāk sauss un silts gaiss traucē kaktusiem, pelargonijām un alvejai, tāpēc šie augi ir ļoti pateicīgi, ja ziemas sezonā nav daudz laika pievērsties augu kopšanai. Lai arī pārējie telpaugi justos labi apkures sezonā, tos nepieciešams mitrināt, apsmidzinot ar pulverizatoru. Apsmidzini auga lapas no visām pusēm ar ūdeni istabas temperatūrā. Tāpat svarīgi ievērot lapu tīrīšanu, jo tieši ziemas sezonā uz lapām sakrājas putekļu kārta. Par telpaugu lapu tīrīšanu vairāk var uzzini šeit.

Tālāk no sildelementiem

Tāpat ir jāpārbauda, vai augs neatrodas pārāk tuvu sildelementiem. Ierasts, ka augi atrodas uz palodzes – virs radiatoriem, tomēr, ja radiatori ir karsti un augs sāk izskatīties izkaltis, to noteikti vajag pārvietot citur, stāsta dārzkopības speciāliste. Ziemas sezonā palodze nav tā piemērotākā vieta arī tāpēc, ka aiz loga ir ļoti auksts, bet iekštelpā silts, tāpēc daļa no auga uzņem vēsāku gaisu, daļa - siltāku. Ja ir iespēja, tad augus novieto tālāk no loga.

Mēslošana ziemas sezonā

Ziemas sezonā, laistot augu, ik pēc divām nedēļām ūdenim ir nepieciešams pievienot arī mēslojumu labākai augšanai. Mēslojums pārsvarā ir pieejams šķidrā veidā, tomēr nopērkams ir arī sausais, kas jāatšķaida ar ūdeni. Uz katra iepakojuma ir norādīts, kādiem augiem tas derēs vislabāk.

Pārstādīšana lielākā podā

Vēl ir jāpārbauda, vai auga poda izmērs ir pietiekami liels, lai nodrošinātu augam nepieciešamo mitrumu un barības vielas. Ja pods ir pārāk mazs, tas var ātrāk izžūt un neļaut augam izplest saknes, kas tam palīdz uzņemt ūdeni.

Pārstādīšanai nepieciešams piemērots pods, šķembas vai keramzīts un substrāts. Pārsvarā visām telpaugu grupām, izņemot orhidejas, kaktusus un sukulentus, var lietot universālo substrātu, tomēr arī šajā gadījumā ir jāievēro uz iepakojuma norādītā informācija.

Jaunajam puķu podam ir jābūt izmēru jeb divu pirkstu platumā lielākam, nekā bijis iepriekšējais. Jaunajā podā jāieber šķembas vai keramzīts, lai poda apakšā sakrājušais ūdens vieglāk iztecētu no poda. Tad neliela poda daļa jāaizpilda ar vajadzīgo substrātu un tajā jāieliek augs, no tā nenokratot lieko zemi. Pēc tam tukšo daļu aizpilda ar substrātu un aplaista. Pēc laistīšanas pods vēlreiz jāpapildina ar substrātu, lai augs būtu pietiekami nosegts ar augsni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!