Foto: Shutterstock

Tie, kas iecienījuši mājoklī ieviest grieztos ziedus, zinās, ka dažkārt ir tik neizprotama to kopšana. Kad tie jāliek karstā ūdenī, kad aukstā? Cik bieži un kā pareizi jāapgriež kāti? Kāpēc ziedi dažkārt tik ātri novīst? Šo un vēl citu problēmu risināšanā noderēs turpmākie padomi, ko apkopojis portāls ''HouseBeautiful''.

Dažādi ziedi vienā vāzē

Dažādu šķirņu ziedu salikšana vienā vāzē patiesi var būt iemesls pārāk ātrai noziedēšanai un citām problēmām, kas skar to uzglabāšanos. Ticiet vai nē, bet ne tikai dažādu šķirņu ziedi, arī dažādu krāsu ziedi var radīt nelabvēlīgus apstākļus vieni otriem, tāpēc speciālisti iesaka izvēlēties vienkrāsainus ziedus. 

Jo ātrāk ūdenī, jo labāk

Ja ziedi ir dāvināti, vai arī ceļš no veikala līdz mājām ir bijis ilgs, nevajadzētu aizkavēt tiem nokļūšanu ūdenī. Ja pēc transportēšanas ziedi tiks nevērīgi nolikti uz galda un pēc tam laiku turēti uz galda, nevis vāzē, tas ievērojami samazinās to ziedēšanas laiku vāzē. Tāpēc atgriežoties mājās, pirmais uzdevums ir - ielikt ziedus ūdenī.

Kātu griešana

Nepareiza ziedu kātu griešana ir vēl viens iemesls, kāpēc tie pārlieku ātri novīst un nesaglabā sākotnējo skaistumu. Griežot zieda kātus, vislabāk to darīt nevis horizontāli, gluži kā ar šķērēm nogriežot galu, bet gan diagonāli un slīpi. Tādā veidā zieda kāts spēj uzsūkt ūdeni vairāk, tāpēc arī zieds ilgāk saglabāsies svaigs.

Atbilstoša vāze

Dažkārt nepareizas vāzes izmantošana arī mēdz būt kļūda, griezto ziedu uzglabāšanā. Ja vāze ir pārāk īsa un ziedi pārāk gari, tiem būs grūtības noturēt savu svaru, tāpēc tie vietām var ielūzt. Tāpat arī pārāk īsiem ziediem izvēlēta garā vāze var traucēt pilnvērtīgi sevi uzglabāt. 

Vecās lapas

Ikvienam ziedam, kam pie stumbra ir pieaugušas lapas, tās ik pa laikam ir jānoņem. Lapas uzsūc ūdeni, un, ja tās ir vecas, nav nepieciešamība ar tām ziedam atņemt barības vielas. Tāpat lapas, kas atrodas vāzē un mērcējas ūdenī, veicinās ūdens sasmacēšanos, tāpēc ieteicams jau pirms likšanas vāzē, noplēst pašas apakšējās lapas.

Ziedu barošana

Iegādājoties ziedus, dažkārt tiem komplektācijā pievienota paciņa, ko paredzēts pievienot ūdenim. Tas nav nekas nevajadzīgs, gluži pretēji – to nepieciešams izmantot, lai ziediem pietiktu barības vielas. Ja ir iespēja, vienmēr pieber klāt ūdenim paciņu šī satura, ziediem būs daudzkārt vieglāk sevi ilgāk uzturēt pie dzīvības.

Saulainās vietas

Grieztajiem ziediem nav nepieciešamība atrasties pārlieku saulainā vietā, jo tie vairs neaug, un pārlieku liels saules daudzums var veicināt to vīšanu.

Ūdens maiņa

Nepietiek ar to, ka ziedu kāti ir nogriezti pirms likšanas vāzē, un tie savlaicīgi ielikti ūdenī. Ir nepieciešams nomainīt ūdeni reizi divās dienās, lai tiem netrūktu barības vielu. Jo ilgāk ziedi atradīsies vienā ūdenī, jo grūtāk tiem būs ilgāk izdzīvot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!