Foto: PantherMedia/Scanpix
Lai arī vairums no mums telpaugus izvēlas, lai papildinātu interjeru, ir arī vairāki pierādījumi tam, ka augi pozitīvi ietekmē mūsu garastāvokli un veselības stāvokli, vēsta portāls ''Houzz''.

Dabīgie dziednieki

Ir tik daudz augi, kurus var izmantot arī ārstniecības nolūkos, un viens no visiem zināmākajiem piemēriem ir alveja, kas gan attīra gaisu, gan arī ārstē apdegumus, nobrāzumus un brūces. Alvejas lapas var palīdzēt cīņā pret astmas simptomiem, novārot lapas un elpojot tvaiku. Arī visiem zināmā krasula jeb naudas koks spēj palīdzēt ārstnieciskos nolūkos. Auga biezo lapu sulu var izmantot sasistumu un sastiepumu ārstēšanā, jo tā mazina tūsku. Tāpēc nenāktu par ļaunu, ja mājās vienmēr par rokai būtu kāds dabīgais ārstniecības līdzeklis.

Svaigs gaiss

Lai arī visi par to jau esam iepriekš dzirdējuši, tomēr der atgādināt, ka telpaugi nodrošina svaigāku un tīrāku gaisu, ko pierādījuši neskaitāmi daudz zinātnieki. Tā kā mūsdienās ievērojami palielinājusies sadzīves tehnika mājoklī, kas pastiprina putekļu vairošanos un citu toksisku vielu izdalīšanos, tad zinātnieki ir izpētījuši, ka augi arī palīdz novērst šīs kaitīgās vielas. Viens no veiksmīgākajiem piemēriem ir gumijkoks, kas pētnieku vidū tiek uzskatīts par vienu no vērtīgākajiem gaisa attīrīšanas augiem. 

Atvieglo elpošanu

Daži augi ne tikai attīra gaisu, bet arī atvieglo elpošanu. Kā mēs zinām, tad brīžos, kad mēs ieelpojam, augi uzņem oglekļa dioksīdu un pārvērš to par skābekli, tāpēc lielākā daļa augu to paveic dienas laikā. Taču līdakaste (Sansevieria trifasciata) ir viens no retajiem augiem, kas izdala skābekli arī naktī, tāpēc šī auga ieviešana guļamistabā ir vairāk, kā vērtīga. Tikai šādā gadījumā jāņem vērā, ka visefektīvāk skābeklis tiek izdalīts aptuveni divu kvadrātmetru apkārtnē no auga, tāpēc tas jānovieto pēc iespējas tuvāk cilvēkam. 

Gaisa mitrināšana

Ziemas sezonā, kad vairums mājokļi cieš no gaisa mitruma trūkuma, vēlams izvēlēties telpaugus, kas nesamazina šo mitruma daudzumu, bet gan palīdz to vairot. Izplatītākie piemēri, ko var izmantot šādās situācijās, ir dažādu šķirņu palmas, piemēram, hrizolidokarps (Chrysalidocarpus lutescens). Šī istabas palma regulē mitruma līmeni telpā un absorbē gaisā esošos kaitīgos gāzveida savienojumus, izdalot skābekli. 

Dabīgi gaisa aromatizētāji

Nav nepieciešamība iegādāties ķīmiskos gaisa atsvaidzinātājus, ja ir pieejami vairāki augu veidi, kas piepilda mājokli ar patīkami svaigu smaržu. Tas var būt citronkoks, ziemas jasmīns, gardēnija, hiacintes vai bazilika podiņš virtuvē. Aromātiski telpaugi ir vairāk, nekā mēs spējam iedomāties, tāpēc atliek vien izvēlēties sev atbilstošāko augu. 

Mazina stresu

Pētījumi ir pierādījuši, ka augu novietošana darba vietā vai mājās pie darba galda, pozitīvi ietekmē cilvēka noskaņojumu, mazinot stresu un nogurumu, tādā veidā veicinot darba produktivitāti. Tāpēc derēs jebkurš telpaugs, ar ko papildināt rakstāmgaldu, jo ikviens augs regulēs mitruma daudzumu un izdalīs skābekli. Papildini bērna mācību zonu, savu darba galdu vai citu jebkuru vietu, kur noris koncentrēšanās darbam.  

Iemidzinošās spējas

Zināms, ka ikvienam diennaktī ir ieteicams gulēt vismaz septiņas stundas, taču ne katram izdodas atslēgt savas domas no pienākumiem un pietiekami ātri iemigt. Taču arī šādās situācijās daba nav mūs atstājusi novārtā, un radījusi augus, kas nomierina, atslābina un palīdz iemigt. Viens no piemēriem ir lavanda, ko ne velti izmanto visdažādākajos veidos, gan ēterisko eļļu, gan svaigā veidā, jo tai patiesi piemīt apbrīnojamas spējas, ko atklājušas vairums māmiņas, zīdaiņu iemidzināšanā. Nomierinošas spējas piemīt arī jasmīnam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!