Foto: Shutterstock

Ierasts telpaugus audzēt puķu podos, taču arvien lielāku pieprasījumu gūst neparastie augi, kuru saknes nav paslēpušās zem zemes, bet gan aug virszemē. Portāls Bhg.com sniedz padomus, kā rūpēties par šiem gaisā augošajiem augiem.

Visiem šiem neparastajiem augiem pats svarīgākais ir gaiss, jo tieši ar to augs saņem visas nepieciešamās barības vielas un spēj izdzīvot. Saknes šiem augiem nepieciešamas vien tam, lai pieķertos pie akmeņiem, kociņiem, gliemežnīcām vai kādam citam pamatam. Dažkārt cilvēki pamatnē ieliek sūnu, taču to noteikti nevajadzētu, citādi saknes sāks pūt. Varētu domāt, ka no šiem augiem nesagaidīt zaļumu, tomēr tie pārsteidz ar formu daudzveidību, turklāt šie augi ir ideāli piemēroti tiem, kam varbūt neizdodas pienācīgi parūpēties par augsnē augošiem augiem.

Nebūt nav tā, ka gaisā augošo augu kolekcija būtu maza, kopumā tie ir vismaz 650, un zināmākās ir tilandsijas, kas sastopamas ļoti dažādas –smalkām lapām, biezākām, sudrabpelēkām un pat ar sarkanīgu pigmentu. Šo augu lielākā priekšrocība ir tā, ka tie paši par sevi prot pienācīgi parūpēties – mums atliek vien tos laiku pa laikam apsmidzināt ar ūdeni. Dabā tilandsijas izplatās gan ar stādiņu, gan arī ar sēklu palīdzību, taču mājas apstākļos pārsvarā tos var pavairot ar stādiņiem, kas veidojas pie mātes auga.

Gaisa augu kopšana

Visiem gaisa augiem nepieciešama gaiša vieta, bet noteikti ne pārāk saulaina, kur spīd tieši saules stari. Vasarā noteikti centies tos glabāt vietā, kur nav pārāk spēcīga un karsta saule, piemēram, kādā noēnotā istabā vai vietā, kur aizkari nedaudz aizsedz sauli.

Šiem augiem pamatnei izmanto akmeņus, koka mizu, gliemežnīcu, bet tikpat labi tas var būt trauks, kur izkārtoti eksotiskie augi.

Ļoti svarīgs faktors ir gaisa mitrums – tas nepieciešams visiem gaisā augošajiem augiem. Nepieciešamības gadījumā gaisu var mitrināt, izsmidzinot ūdeni ar pulverizatoru, taču to ieteicams darīt arī tad, ja gaiss jau ir mitrs.

Laiku pa laikam ieteicams augu arī iemērcēt ūdenī, taču vienmēr pēc tam ūdens kārtīgi jānotecina, lai saknes nesapūtu. Svarīgi ievērot, lai augam nekur nekrātos ūdens, piemēram, starp lapām, tāpēc vienmēr pēc mērcēšanas vai apsmidzināšanas lieko mitrumi nokrati nost.

Tā kā šie ir gaisa augi, tad gaiss ir noteicošais faktors to augšanā. Gaisam jābūt regulāri vēdinātām, bet, kas attiecas uz ieteicamo temperatūru, tad šie augi spēj izturēt plašu amplitūdu, sākot ar +10 oC, beidzot ar +35 oC grādu temperatūru.

Vasaras mēnešos reizi mēnesī, bet ziemā reizi pa diviem mēnešiem gaisa augus vajadzētu mēslot. To dara ar atšķaidītu mēslojumu, kas nesatur daudz vara.

Ar gaisa augiem var veidot fantastiskas augu kompozīcijas – iekarinot tos caurspīdīgos trauciņos, ieliekot kādā jūras izskalotā kokā, vai arī izkārtojot kādā stikla traukā kopā ar akmentiņiem un gliemežiem. Redzēts, ka šos augus eleganti ieliek vīna korķos, kam izurbti caurumiņi, un tad tie iekārti gar sienām. Var izmantot arī stikla mēģenes vai nelielas glāzes, katrā ziņā izvēles iespējas ir visai plašas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!