Foto: Shutterstock
Kā audzēt baziliku ziemā? Jautā Kristīne Mārupes novadā.

Baziliks ir viens no populārākajiem garšaugiem visā pasaulē, pēdējos gados to komerciāliem nolūkiem arvien vairāk audzē arī Latvijā, piemēram, zemnieku saimniecībā "Mežacīruļi" Jelgavas novadā, SIA "Letis" Iecavas novadā.

Dažādu veidu bazilikam atšķiras ne tikai aromāts, bet arī krūms. Šķirnes ar zaļām lapām izceļas ar bagātīgāku un maigāku smaržu buķeti, bet sarkanlapu šķirņu aromāts ir asāks. Augi ir 40–80 cm gari.

Kas vajadzīgs bazilikam

Baziliks ir tikpat siltumprasīgs kā gurķis, tāpēc drošāk audzēt no dēsta. Sēklas vispirms sēj kastītē, bet pēc uzdīgšanas piķē kasetēs vai uzreiz lielākos, 10–12 cm diametra podiņos, var sēt arī tieši podiņā. Ja substrāta temperatūra ir +25…+28 oC, tās sadīgst 3–5 dienās. Praksē siltumnīcās nodrošināt šādu temperatūru ne vienmēr izdodas, bet zemākā sēklas dīgst lēnāk. Jāņem vērā, ka dīgšanu veicina gaisma, tāpēc sēklām uzber ļoti plānu substrāta kārtiņu. Zaļās masas (lapu) augšanai optimāla ir +20…+22 oC gaisa temperatūra.

Lai veidotos kupli augi, tos laikus jāsāk galotņot. Arī vēlāk dzinumi regulāri jāīsina, lai aizkavētu ziedēšanu un palielinātu ražu. Šķirnes ar sarkanām lapām aug un attīstās lēnāk. Bazilikam ir augstas prasības pēc minerālvielām, it īpaši pēc fosfora un kālija, kas sekmē ēteriskās eļļas uzkrāšanos lapās. Papildmēslojums jādod vairākas reizes veģetācijas periodā.

Foto: Shutterstock

Audzēšana traukos

Audzēšanai traukos piemērotākas maza auguma šķirnes, piemēram, 'Spicy Globe' (veido 20–30 cm garu, kuplu lodveida krūmiņu ar sīkām, gaiši zaļām lapām), 'Purple Ruffles' (lielas, melnsarkanas lapas), 'Massilia' (vidēji lielas lapas, spēcīga smarža), 'Piccolino' (ļoti kompakts augums, spēcīgs aromāts), 'Tauris' (vidēji lielas lapas, sarkani dzinumi), 'Emily' (kompakta šķirne ar lielām, tumši zaļām lapām).

Baziliku var audzēt jebkurā gadalaikā, taču mājas apstākļos vislabāk sēt tikai janvāra otrajā pusē, kad dienas kļūst garākas. Audzējot ziemā, šiem garšaugiem jānodrošina papildu apgaismojums, vēlams vismaz 12 stundu. Var iegādāties speciālās dienasgaismas spuldzes vai izlīdzēties ar 150–200 vatu spuldzēm, ko ieslēdz krēslainās dienās. Nav ieteicams garšaugiem jaukt dienu ar nakti. Labāk apgaismojumu ieslēgt dienā, bet naktī izslēgt, lai augi guļ, – stāsta zemnieku saimniecības "Mežacīruļi" saimniece Vija Cīrule. – Savā saimniecībā baziliku sējam janvārī. Sēklas dīgst ļoti ilgi. Garšaugi vairāk nekā mēnesi nīkuļo un augšanai kārtīgi sasparojas tikai martā. Jāņem vērā, ka bazilika dēstus audzēt kopā ar salātiem vienā siltumnīcā nav iespējams, jo salātiem naktī vajag tikai +6…+8 oC, bet dienā ne vairāk par +20 oC.

Pēc garšaugu audzētājas domām, bazilikam vispatīkamākā smarža un garša ir pavasarī (līdz jūnijam), kad jaunās lapiņas vēl ir maigas. Vēlāk krūmi siltumnīcās saaug kupli, taču pāraugot ir koksnaini un vairs nav tik garšīgi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!