Katrai sezonai ir savs raksturīgais zieds vai augs, un gada izskaņā veikalos parādās Ziemassvētku krāsas ziedu zvani, kurus ieraugot, vienmēr lauzām galvas par nosaukuma atminēšanos. Hipeastrs nudien nav atmiņā paliekošākais vārds, taču zieda piesātināto krāsu, zvanveida ziedus uz biezā kāta gan nekādi nespējam aizmirst. Turklāt šis zieds tik ļoti piestāv ziemas mēnešiem, kad tā vien gribas vairāk ieviest krāsas drūmajos un tumšajos vakaros.

Sarežģītais nosaukums

Izrādās, bieži dzirdētajam salīdzinājumam par zvaigznēm un bruņinieku ir cieša sakarība, jo zieda nosaukums hipeastrs ir cēlies no vārdiem hippeus (bruņinieks) un astron (zvaigzne). Tā kā šis augs ir no amariļļu dzimtas, tad itin bieži, neapgrūtinot sevi ar grūtā nosaukuma izrunu, augs tiek dēvēts par amarilli, taču tas noteikti nav tas pareizākais, jo tas ir pavisam cits augs.

Graciozie ziedi

Hipeastrs ir viens no tiem augiem, kura attēlotajai bildītei uz podiņa noteikti var ticēt, jo zieds patiesi izskatīsies tieši tā, kā attēlots. Šim augam raksturīgi lieli, zvana vai piltuves veida ziedi, visbiežāk gan dažādos sarkanos toņos, taču novērojami arī balti, dzeltenīgi, oranži, violeti un pat raibi. Lai gan ziedam nepiemīt raksturīgs aromāts, tas kalpo kā dekoratīvs augs, jo uz viena kāta var izziedēt līdz pat sešiem ziediem. Ja hipeastrs aug podā, tad krāšņie ziedi būs jāgaida salīdzinoši ilgi līdz pat 4-6 nedēļām. Šis ziedēšanas laiks ir atkarīgs no tā, cik liels paspējis izaugt sīpols, jo tam ir jābūt vismaz 10 cm diametra lielumā.

Iestādi pareizi!

Ja tavā mājoklī hipeastrs nonācis pirmo reizi, tad svarīgākais ir ievērot pareizu iestādīšanu. Podiņam ir jābūt nelielam, ar diametru 15-20 cm - tā, lai starp sīpolu un poda malu ir divu pirkstu atstarpe. Lai arī sīpolam ir jābūt iestādītam tikai līdz pusei vai pat mazāk, podam ir jābūt dziļam, jo augam ir daudz sakņu. Pārāk dziļi iestādīts sīpols ne tikai pēc pirmās ziedēšanas tā arī vairs nesaņemsies ziedēt, bet arī nonīks pavisam. Mēslošana jāveic vien tad, kad ziednesis ir izaudzis sprīža garumā, un to dara reizi divās nedēļās ar pilnmēslojumu. Savukārt, pirms miera perioda jāizmanto mēslojums, kura sastāvā ir vairāk kālija un fosfora.

Miera periods

Šī zieda interesantākā iezīme ir tā, ka pirms krāšņās ziedēšanas tam ir nepieciešams miera periods, kas nozīmē – ievērot mērenu laistīšanu, neapslapinot sīpolu un noglabājot to vēsā vietā, kur temperatūra ir 16-18 grādu. Ja vēlies, lai iestādītajā podiņā zieds uzziedētu arī pēc gada, tad tam noteikti ir nepieciešams trīs mēnešu miera periods, kurā tiek pārtraukta augsnes mēslošana un augs tiek noglabāts vēsā vietā. Temperatūras maiņa ir nepieciešama jaunu ziedpumpuru ieriešanai, kas nav iespējami pārāk karstā laikā. Miera periodā laistīšana jāveic vien reizi pa 2-3 nedēļām, tik daudz, lai saknes neizkalst. Tūlīt pēc miera perioda beigām sīpolu vari pārstādīt un novietot to uz siltāku vietu, pamazām atsākot laistīšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!