Foto: Shutterstock
Ja tavā mājoklī pārsvarā ir tumšas vietas, kur varētu tikt novietoti telpaugi, noteikti nevajag no tiem atteikties pavisam. Ir daudz tādu telpaugu, kas spēj dzīvot ēnainās vietās, bet šajā reizē iepazīstinām ar četriem pieticīgiem un viegli sasniedzamiem augiem.

Mājas svētība


Simboliskā nosaukuma dēļ vien būtu vērts ieviest šādu telpaugu. Šo augu esam pieraduši dēvēt par mājas svētību, un tas patiesi tiek dēvēts par mājokļa talismanu, taču var gadīties, ka sastopies ar tā otru nosaukumu – dižā aspidistra (Aspidistra elatior). Savulaik šis augs ticis dēvēts arī par skauduli, vairogpuķi, studentu un vecpuišu puķi.

Mājas svētību patiesi var dēvēt par pieticīgu augu, jo tas spēj pielāgoties gandrīz jebkādiem apstākļiem. Patiesībā vislabāk šis augs dzīvos tieši ēnainās vietās. Ja augam sāk pazust baltās strīpas, tad zini, ka vide ir pārāk gaiša. Ēnainai vietai parasti piedien arī vēsums, un arī tas nekaitēs šim telpaugam, pat tad, ja ir ziema. 

Audzējot šo telpaugu ir jāievēro regulāra laistīšana, taču ar to nevajadzētu arī pārāk aizrauties, jo tad var sākt pūt saknes. Ziemā laistīšana ir jāveic retāk. Ja pamani, ka augam parādījušies jauni dzinumi ar lapiņām, tad ieteicams to nodrošināt ar papildus barības vielām – mēslojumu ar slēpekli.   

Interesanti, ka šim telpaugam tieši ziemā mēdz parādīties sarkanbrūni zvanveida ziedi, pie pašas augsnes virskārtas. 

Maranta


Šis diženais telpaugs īpaši izceļas uz telpaugu fona ar savu karalisko izskatu, iespaidīgajām lapām un spēju izdzīvot ēnainās vietās. Savu skaistumu maranta (Maranta) noteikti atrādīs, ja tas tiks novietots ēnainā vietā, piemēram, uz palodzes ziemeļu pusē. Atšķirībā no mājas svētības, šis augs būs pateicīgāks par siltāku temperatūru no +20 līdz +22 grādiem. 

Lai arī kopumā marantu dzimtas augi pārsniedz vairāk, kā 30 sugas, tiem visiem ir raksturīgas pagarinātas, ovālveida lapas uz īsa kāta. Lapām mēdz būt tumšbrūni plankumi, kas izkārtojušās simetriski pret vidus dzīslu. Marantas neparastākā īpašība ir tā, ka auga lapas dienas laikā ir atliekušās, bet naktī tās saceļas uz augšu. Vari veikt nelielu eksperimentu, naktī uzspīdinot uz lapām spilgtu gaismu, tad dažu minūšu laikā varēsi novērot, kā lapas atkal nolaižas. 

Marantas audzēšana jāievēro kas vairāk par tās novietošanu ēnainā vietā. Šim telpaugam noteikti nepatiks, ja tas saskarsies ar caurvēju, jo tad tam var nobirt lapas. Tāpat maranta necietīs straujas temperatūras maiņas, pārlaistīšanu un iekaltēšanu. Visu ar mēru, un augs atrādīs savu skaistumu pienācīgi. 

Spatifīla


Ja ne pēc nosaukuma, tad pēc izskata gan daudzi atpazīs šo telpaugu, kas, izrādās, ir viens no retajiem ēnaino vietu pacietējiem. Spatifīla (Spathiphyllum) ir kallu dzimtas augs ar tumši zaļām lancentveida vai ovālām lapām, baltām seglapām un dzeltenu ziedu vālīti pa vidu. 

Optimālākā temperatūra šim augam būs virs +18 grādiem, augam nepieciešama bagātīga laistīšana ar vēsu ūdeni, īpaši tad, ja mājoklī ir sauss gaiss. Neskatoties uz to, ka augam tīk tumšas vietas, tas bagātina gaisu ar skābekli un mitrina to, tāpēc jāievēro visas auga prasības, lai mēs to saņemtu. Ja ziedi ir noziedējuši, tie ir jānogriež, augu ieteicams reizi gadā pārstādīt, to vēlams audzēt platā un lēzenā puķu podā, jo sakņu sistēma augam ir sekla. 

Platragpaparde


Neparastā nosaukuma telpaugs atpazīstams pēc neparasto formu lapām, kas parasti izstiepjas iespaidīgos izmēros. Ja šis telpaugs tiks audzēts lielos, iekārtos grozos, tas var izplesties pat vairāk kā metru platumā, tāpēc tam ir nepieciešama vieta. Izrādās platragpapardes (Platycerium bifurcatum) nosaukums radies no augšējām lapām, kas atgādina brieža ragus, bet dzirdēts, ka šo augu dēvē arī par divzobu augu. 

Šis ēnainu vietu cienītājs vislabāk augs siltās vietās, bet ziemā spēs pārciest arī +18 grādu temperatūru. Atšķirībā no citiem telpaugiem, platragpaparde ir bagātīgi jālaista arī ziemas mēnešos. Kas attiecas uz laistīšanu, to ieteicams darīt no augšas, lejot ūdeni lapu iedobumā. Augs pacietīs sausu gaisu telpās, tāpēc par to nav jāsatraucas, galvenais ir atrast tam ēnainu vietu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!