Foto: Shutterstock
Līdz ražas sagaidīšanai siltumnīcā vēl krietns laiciņš jāpagaida, tomēr tas neliedz vasarīgos augļus ar acīm baudīt arī ziemas spelgonī, jo iegādājami dekoratīvi stādiņi ar mazām paprikām, ko dēvē par turku pipariem. Kā pareizi kopt šo augu un kā izdabāt, lai auglīši pēc iespējas ilgāk rotātos?

Lai arī ar papriku asociējam vasaru, stāds ar sarkanajiem pipariem ziedu veikalos un bāzēs parādās tieši ziemas sezonā, tāpēc ir īstais laiks ko tādu sagādāt, lai ar to izrotātu virtuves palodzi vai plauktu un rosinātu vasarīgu noskaņu par spīti salam aiz loga.

Viengadīgā paprika jeb turku piparu kociņš (Capsicum annuum) atpazīstams pēc koniskas, dažreiz noapaļotas formas augļiem, kas visbiežāk ir sarkani, bet nereti arī dzelteni. Lapas augam ir tumši zaļas un lancentiskas formas. Kas interesanti, augam raksturīgi arī sīki, smalki ziedi, kuriem noziedot, tad arī veidojas augļi jeb pipari, tāpēc iegādes brīdī meklē tādu, kam ziedi vēl nav noziedējuši un izauguši vien daži pipari.

Lai cik skaists augs nebūtu, jārēķinās, ka tas ir viengadīgs un ilgu mūžu tas nedzīvos, tomēr tas nenozīmē, ka pēc mēneša augs jau jāizmet – diezgan ilgu laiku tas skaisti rotās telpu ar dekoratīvajiem augļiem.

Kopšanas prasības

Vasarīgās noskaņas augam patiks siltas un gaišas telpas, bet, ja telpa ir gana gaiša, pacietīs arī mazākas temperatūras, kas nenoslīd zemāk par +5 oC grādu atzīmi. Bez tā, ka augs novietots gaišā vietā, piemēram, uz palodzes, rūpīgi jāseko līdzi augsnes mitrumam, jo pārlaistīts, tas visai ātri sapūs un augļi nobirs. Raugi, lai pipari, kas jau sakaltuši vai kā citādi bojāti, laikus tiktu noplūkti, citādi augs lieki patērēs spēkus. Dekoratīvo piparu laisti vien tad, kad augsne ir izžuvusi, tad būsi drošs, ka augs netiks pārlaistīts.

Kas attiecas uz mēslošanu, augam patiks, ja to palutināsi ar ziedaugu mēslojumu, bet ne biežāk kā reizi mēnesī.

Ja vēlies izmēģināt iemaņas auga pavairošanā, izmanto sēklas no mazajām paprikām – izžāvē augļus sausā, siltā vietā, izņem sēklas un izstādi tās pavasarī. No jaunajiem dēstiem var palaimēties izaudzēt jaunus stādiņus.

Raksta tapšanā izmantota informācija no grāmatas ''Istabas augi'' (Rojs Lankasters un Metjū Bigs, Zvaigzne ABC) un mājaslapas ''Rīgas ziedi''.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!