Foto: DELFI
Kad dārzs pamazām dodas ziemas miegā, varam vairāk pievērsties telpaugu kopšanai. Iecienīts telpaugs ir orhideja, taču ar izpatikšanu tai nereti iet kā pa kalniem un lejām. Vienā brīdī viss ir labi un tiek atrādīti ziedi, bet pēc laika konkrētas pazīmes liecina, ka kaut kas vairs nav pa prātam. Par ko varētu liecināt pēkšņa lapu dzeltēšana un kalšana?

Dažas lapas izskatās visai veselīgas, bet dažas, vairāk tieši apakšējās, sāk dzeltēt un laika gaitā arī nokalst. Kāpēc tā? Kā raksta pieredzējušie orhideju audzētāji ''Estere-orhidejas.id'', visbiežāk šī kaite saistīta ar sakņu puvi, ko izraisa pārāk bieža laistīšana, zema temperatūra, bojāts substrāts vai nepiemērota izmēra pods.

Iespējams, pats nemaz neesi pamanījis, ka podā izveidojusies puve, un tas ir pārliecinošs iegansts tam, lai lapas sāktu dzeltēt. Visai bieži pelējums izveidojas starp dekoratīvo puķupodu un plastmasas podu ar caurumiņiem. Lai to novērstu, nepieciešams izņemt augu un atbrīvot no puvuma, izmazgājot un izmērcējot pudus ar kādu pretsēnīšu preperātu. Pašu augu pa to laiku paturi kādā traukā, ļaujot saknēm izžūt.

Kad tas izdarīts, var jau domāt par orhidejas stādīšanu jaunā podā. Vislabāk šādā gadījumā nomainīt substrātu, jo, visticamāk, vietām būs vēl palikušas pelējuma pēdas. Par piemērotāko substrātu uzzini šeit.

Kāda pieredzējusi orhideju audzētāja ''Cālis'' forumā pēc savas pieredzes raksta, ka vēl svarīgi šajā situācijā augšanas periodā orhideju mēslot katrā laistīšanas reizē. Mēslojuma daudzumam jābūt pieskaņotam gaismas daudzumam, ko saņem no augs. Ja tas saņem daudz gaismas, tad jāpalielina mēslojuma daudzumu vai biežumu.

Tā kā pelējumu ierosina pārāk bieža laistīšana, raugies, lai augu nepārlutinātu. Augam svarīgs mitrs gaiss, un ja tas ir pietiekami, nav vajadzība vēl tik bieži laistīt. Vairāk par laistīšanu lasi šajā rakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!