Foto: Shutterstock
Visiem augiem, arī mazprasīgākajiem, ir apstākļi, kuros jūtās labāk vai sliktāk, un tad, kad kaut kas nav augam pa prātam, tas izrāda savu nepatiku ar pēkšņām pārmaiņām. Rudens sezonā, kad strauji pazeminās temperatūra, visai bieži izskatā sāk mainīties kaktusi un nepareizi kopti, tie var pat sākt pūt.

Tas, kā kaktusi izskatījās un ko pieprasīja vasaras sezonā, uz kādu laiku jāaizmirst un jāpievēršas tā kopšanai ar pavisam citām prasībām. Rudens un ziemas sezonā kaktusiem jāpielāgo vēsāki apstākļi un jāpamaina kopšanas paradumi. Viens no svarīgākajiem priekšnoteikumiem, lai saknes nesāktu strauji pūt, ir ierobežota laistīšana. Vēsajā sezonā kaktusiem jāatpūšas, un tas nav iespējams, ja augu bieži laista un ir silts klimats. Kā raksta ''Kaktusi-Latvia'', nosacītajā miera periodā kaktusiem nobriest vasaras pieaugumi un ieviešas jauni pumpuri, un te būtiski, lai telpas temperatūra būtu zemāka un laistīšana tiktu pārtraukta.

Mājās, kur arī ziemas sezonā telpas ir tikpat siltas kā vasarā, jāmeklē vēsākā vieta, un tam var izmantot nišu starp logiem vai vienkārši palodzi, tikai jāuzmana augs no caurvēja klātesamības un būtu vēlams augu norobežot no telpas, lai to neskaru siltums. Šim nolūkam var izmantot kādu seklu kasti, kurā var likt kaktusu podiņus virs kūdras slāņa. Vēl noderīga vieta var būt veranda vai stiklotie balkoni, kur telpa pasargāta no lielā sala, vēja un nokrišņiem. Ja nav iespējas atrast vēsu vietu, pārziemot tie var pat tumšā pagrabā, kur tie jāliek sausi, vēlams katrs atsevišķi ietīts papīrā. Ja apstākļi būs labvēlīgi augšanai, līdz pavasarim tie iznīks, jo gluži vienkārši tiem vajadzīgs laiks atpūtai. Kā jebkuram no mums. Un kas svarīgi, tieši ieziemošana sekmēs to, vai kaktuss vēlāk uzziedēs vai nē.

Nodrošinot vēsākus klimatu kaktusam, tas norūdās un zūd vajadzība pēc biežas laistīšanas, turklāt tieši aukstajā sezonā var sagaidīt kaktusa ziedēšanu. Pirms ieziemo kaktusu, noteikti pārbaudi, vai to nav apsēduši kādi kaitēkļi, piemēram, tīklērces, utis u.c. Kas attiecas uz ieteicamo temperatūru ziemas sezonā, kaktuss labi jutīsies līdz +16 grādiem, ne siltākā vidē, un laistīt augu vajadzētu ne biežāk kā reizi mēnesī, lai tas neizkalstu pavisam, taču laistīšanas biežumam katram pašam jāseko līdzi, skatoties pēc situācijas. Ir atsevišķi kaktusi, kas jālaista nav vispār ziemas sezonā, piemēram, Ceilmana mamilārija un kaktusi ar pūkainu klājumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!