Foto: Shutterstock
Vai esi dzirdējis par dzīvajiem akmeņiem litopšiem? Tie ir akmeņiem līdzīgi sukulenti, kurus parasti audzē kā telpaugus, bet vasarā tos iespējams arī iznest uz terases vai balkona – izklausās interesanti un izskatās arī. Vairāk par litopšu kopšanu un audzēšanu stāsta Jeļena Samcova no Latvijas Kaktusu un citu sukulentu draugu biedrības.

Litopši jeb dzīvie akmeņi 'Lithops' ir pusdienziežu dzimta (Aizoaceae). To dzimtene ir Dienvidāfrika un Dienvidrietumāfrika. "Litopši ir akmeņiem līdzīgi nelieli mīmikrējoši (mīmikrēt nozīmē pielāgoties, atdarināt – aut.) sukulenti, kas sastāv no divām gaļīgām augšdaļā saplacinātām lapām un īsa pazemes stumbra. Starp abām lapām parādās samērā lieli dzelteni vai balti ziedi. Savus ziedus saulei tie parāda jau jūlijā un zied līdz pat novembrim," stāsta Samcova.

Kur stādīt un novietot

Lai augs justos komfortabli, to nepieciešams novietot saulainā vietā visu gadu. Vasaras laikā to var iznest arī uz terases, lai sildās tiešos saules staros, bet noteikti ne zem klajas debess – tiem nepieciešama nojume. Augsnei jābūt irdenai – 90 procenti akmeņi un 10 procenti rupjas smiltis.

Foto: Shutterstock

Kā kopt skaistos un dzīvos akmeņus?

No maija līdz septembrim tie ir ļoti uzmanīgi jālaista, jo pārāk daudz ūdens var pārplēst augu. Tas nozīmē, ka starp laistīšanas reizēm zemei jābūt kārtīgi izžuvušai. Samcova uzsver, ka tie nav jāmēslo un, sākot ar septembri, laistīšana ir jāpārtrauc. Laistīt jāatsāk tikai tad, kad vecās lapas ir pavisam nokaltušas.

Pavairošana notiek tikai ar sēklām. Jaunaugi zied divu vai trīs gadu vecumā. Tiem mēdz kaitēt pūkainās bruņutis un sakņu utis, kā arī, ja ir pārāk mitrs – puve.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!