Foto: stock.xchng
Ja vēlies telpaugu, kas ir dekoratīvs ne tikai ar lapotni, bet arī ziediem vai augļiem, kas, iespējams, izmantojami arī virtuvē, tad augļu koki būs īstā izvēle. Ne tikai eksotiskās valstīs šādi augi labprāt augs, arī mūsu klimatiskajos apstākļos šo un to var izaudzēt.

Kā raksta portāls Food52.com, nebūt nav tā, ka augļu koki izaudzējami vien dienvidu zemēs, vairums no tiem labi jutīsies arī ziemas dārzā, uz stiklotām terasēm vai labi izgaismotās telpās. Izvēlies savu iecienītāko augu un ievies eksotisku noskaņu kādā no telpām!

Vīģes koks

Šis augļu koks noteikti izceļas uz visu pārējo fona ar eksotiskajām lapām un augļiem, kas nogatavojušies iekrāsojas sulīgi violetā tonī. Vīģes koki plaši sastopami Vidusjūras piekrastēs un citās dienvidu zemēs, taču tie audzējami arī telpās – vai nu no sēklām vai spraudeņiem. Vīģes koki labi augs un atrādīs augļus, ja to iestādīs smilšainā augsnē, un turēs saulainā vietā. Taču itin labi tas augs arī nedaudz noēnotā vietā, vienīgi augšana ritēs lēnāk.

Vīģei ir plaša sakņu sistēma, kas spēj pielāgoties un izturēt ilgstošu sausuma periodu, taču pēc katras laistīšanas ieteicams nedaudz uzrušināt augsni, tāpat augļa koka kopšanā neiztikt bez mēslošanas.

Ja vēlies uzzināt ko vairāk par vīģes kokiem un aplūkot, kā tie izskatās dabā augam, lasi šeit.

Citruskoks

Citrusaugi gan nav tik sveši mūsu platuma grādos, tie visai plaši pārstāvēti ziedu bāzēs un dārzniecības veikalos, un tas vien liecina, ka cilvēki tos labprāt izvēlas. Veikalos iegādājamie hibrīdi audzē augļus, kas ir ēdami, taču zinātāji stāsta, ka augļi neesot tik sulīgi un gardi kā veikalā iegādājamie, tāpēc lielākoties tos izvēlas dekoratīviem nolūkiem. Citrusaugiem ir kāda liela priekšrocība – tie krietni ilgāk priecē ar eksotiskajiem augļiem zaros, nekā daļa ziedošie telpaugi.

Augsnes izvēle ir viens no svarīgākajiem kritērijiem un šiem augiem noteikti jāizvēlas trūdvielām bagāta, skāba augsne ar pH 5,5 līdz 5,8. Šiem telpaugiem noteikti nederēs kaļķaina un sārmaina augsne, taču drošākais variants ir iegādāties speciālo augsni citrusaugiem. Citrusaugu kopšanā liela loma ir laistīšanai, nevajadzētu pieļaut, ka augsne iekalst.

Plašāku informāciju par citrusaugu kopšanu uzzini šeit.

Olīvkoks

Vidusjūras dārzi, šķiet, nav iedomājami bez olīvkokiem, bet arvien biežāk šos dekoratīvos kociņus izmanto arī kā telpaugus. Olīvkoks ir ļoti dekoratīvs pat bez augļiem, ar sīkajām lapiņām, kas nedaudz līdzinās lauru lapām. Ja par augu pienācīgi rūpēsies, var sagaidīt arī augļus, kas gan negaršos gluži kā no bundžiņas izķeksētās olīvas, tomēr dekorativitātes dēļ vien ir vērts to izaudzēt.

Kā jau jebkuram Vidusjūras augam, arī olīvkokam nepieciešama gaisma, tāpēc tas ir ļoti piemērots audzēšanai ziemas dārzā vai lodžijā. Jāņem vērā, ka dabā olīvkoki netiek bieži lutināti ar mitrumu, tāpēc arī mājās nevajadzētu augu pārlaistīt. Labāk augs jutīsies ilgstošā sausumā, nevis mitrumā. Pēc laistīšanas nevajadzētu pieļaut, ka zem poda paliktnī ilgstoši paliek ūdens, jo tādā veidā var nopūt saknes. Tā vietā, lai lieku reizi augu laistītu, tam daudz vērtīgāka būs rasināšana, jo īpaši par to jāatceras ziemas sezonā.

Maldīgi uzskatīt, ka olīvkoks labi augs tikai karstā telpā, tieši pretēji telpas, kur temperatūra ir +12 grādi, ir ideāls klimats, bet, ja šādas vietas nav, meklē vēsāko nostūri, kur ir gana gaišs. Ja olīvkoks izpleties pārāk liels, zarus jebkurā brīdī var apgriezt, bet vislabākais laiks formas veidošanai ir pavasaris.

Avokado

Arī avokado koks starp visiem eksotiskajiem augiem nav reti sastopams, un to var izaudzēt ikviens no apēstā avokado, izmantojot pāri palikušo kauliņu. Lai arī cik skaists un eksotisks izskatītos izaudzētais avokado augs, diemžēl jaunus augļus no tā nesagaidīt, taču ir vērts izmantot augļa kauliņu arī skaisti zaļo lapu dēļ.

Avokado augs esot saulainā vietā, priecēs ne tikai ar zaļajām lapām, bet arī sīkajiem zaļgandzelteniem ziediņiem. No tiem gan neattīstīsies neviens auglis, jo avokado ziedēšanas sistēma piemērota tikai tropu un subtropu apgabaliem.

Pieņemot lēmumu pašam audzēt avokado koku, jārēķinās, ka ar laiku tas var krietni aizņemt vietu ne tikai augstumā, bet arī platumā, tāpēc atvēli tam piemērotu vietu.

Avokado kokam nepieciešama trūdvielām bagāta, gaisa un ūdens caurlaidīga, viegli skāba augsne, kas tiek mēslota ar viegli šķīstošu komplekso mēslojumu reizi nedēļā. Pielāgo augam saulainu vietu un papildu laistīšanai ik pa laikam rasini lapas.

Par to, kā no kauliņa izaudzēt avokado koku, uzzini šeit.

Banānpalma

Kas to būtu domājis, ka mājās var izaudzēt pats savu banānpalmu? Izrādās, ir speciālas šķirnes, kas paredzētas audzēšanai telpās, un tās var sasniegt pat 1,2 metru augstumu. Turklāt, ja audzēšana ir sekmīga, var pat sagaidīt banānu ražu, taču pat bez tās tropiska noskaņa mājās tiks panākta.

Varētu domāt, ka banānpalmai audzēšanas prasības ir visai kaprīzas, tomēr tā nav. Augs visai labi iztiek bez ļoti saulaina klimata, daudz labāk tas jūtas tieši daļēji saulainā vietā. Galvenais ievērot, lai augs tiek regulāri aplaistīts, tas jāstāda labi drenējošā zemē ar daļu kūdras un keramzītu vai perlītu labākai drenāžai. Optimālā temperatūra banānpalmai telpās ir +18 oC.

Ja līdz šim nav izdevies dabā redzēt augošus banānus, tad šeit to var aplūkot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!