Foto: Privātais arhīvs
Lai gan mēdz teikt, ka falenopši ir viegli kopjami augi, nereti arī tos piemeklē kāda liksta. "Tavs Dārzs" lasītājas Annas augam sācis pūt sakņu kakls, tāpēc skaidrojam, kā rīkoties šādos gadījumos – augu glābt vai tomēr izmest?

"Tavs Dārzs" konsultē Egons Tone, kuram Apguldes "Briežos" ir lielākā orhideju kolekcija Latvijā.

"Augs tiešām izskatās žēlīgi, tomēr piestrādājot, tas ir saglābjams," piebilst Tone, "saknes ir dzīvas un pat samērā smukas." Viņš mierina, ka puve pati pa gaisu reāli nepārlec. Tomēr nevajadzētu apčamdīt slimo augu un pēc tam, nenomazgājot rokas, darboties gar veselajiem.

"Pats auga kakliņš arī izskatās apkaltis. Tas šajā gadījumā ir labi, jo puve atrodas neaktīvā stāvoklī," pēc fotogrāfijām secina orhideju audzētājs. "Es šajā gadījumā censtos turēt viegli mitru substrātu un rūpētos, lai uz stumbra atliekām nenokļūst ūdens. Uz stumbra noteikti būs kāds dzīvs snaudošais pumpurs. Tam būtu jāpamostas, un tā kā sakņu sistēma ir liela, šie pumpuri arī samērā ātri aug."

"Protams, izmest augu var vienmēr. Daudzi, ņemot vērā zemās orhideju cenas, nemaz necenšas īpaši rūpēties par savām puķēm. Kā kāda problēma, tā izmet un pērk jaunu. Galu galā – tas skaitās visvieglākais un ātrākais orhideju "pavairošanas" paņēmiens"," norāda Tone.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!