Foto: Vida Press
Telpaugus var novietot vienā rindiņā uz palodzes, bet tie skaisti izskatīsies arī citviet mājoklī, piemēram, iekārti dekoratīvās auklās pie griestiem. "Tava Māja" piedāvā vēl virkni citu ideju, lai mājokļa telpas un stūrīšus tajā pārvērstu par zaļu oāzi.

Mājas dekorēšana ar augiem ne tikai mājoklim piešķir zaļāku izskatu un omulību, bet arī palīdz attīrīt gaisu un uzlabo veselību. Astoņus piemērus tam, kā telpaugi var ietekmēt mūsu veselību, lūko šeit.

Izvēlies telpai atbilstošus augus

Ne visi augi iederēsies telpās, tāpēc pirms augu iegādes rūpīgi izpēti, vai šis augs būs piemērots tavai dzīvesvietai. Dažiem augiem labāk patiks saulainākas telpas, bet citi mīlēs ēnainākus stūrus. Tāpat izvēlies arī atbilstošu podiņu, kas vislabāk piestāvēs mājokļa interjeram, atgādina "Vida Press".

Kā iesaka "Vida Press", telpās lieliski iederēsies spatifīlas, kas nodrošinās telpās labāku gaisa kvalitāti. Tikai der ņemt vērā, ka augs ir indīgs, tāpēc tas jāglabā vietās, kur mazi bērni vai mājdzīvnieki nevar piekļūt. Ja tomēr gadās to aiztikt, tad pēc tam obligāti ir jāmazgā rokas. Šajā rakstā vari izlasīt vairāk par spatifīlu kopšanas un audzēšanas knifiņiem. Ieteicamo augu sarakstā "Vida Press" iesaka mājokļos audzēt begonijas, šeflēru un fikusu. Plašāk par begoniju audzēšanu vari izlasīt šajā rakstā, par šeflēru – šeit, bet par fikusu informācija būs atrodama te.

Idejas telpu dekorēšanai ar augiem

Ja tev ir lielāka un plašāka telpa, tad arī augu daudzums tajā būs lielāks. Atceries, ka augus var kombinēt, proti, mazākus ar lielākiem, tikai mazākus vai tikai lielus. Tāpat skaisti izskatīsies arī augi ar dažādiem lapu krāsojumiem un formām.

Piemēram, lielus telpaugus var novietot dažādos glītos groziņos, kas arī šādi nebojās grīdas segumu.

Foto: Vida Press

Savu īpašo "odziņu" telpauga izskatam piešķirs arī skaists un gaumīgs podiņš. Tas var būt ne tikai klasiski gluds, bet arī dažādu ģeometrisku formu. Piemēram, sukulentus, sūniņas un tropiskos augus var stādīt caurspīdīgos traukos – terārijos. Kā pareizi stādīt augus terārijā, lasi šajā rakstā.

Foto: Vida Press

Dekoratīvs statīvs būs veids, kā radoši un praktiski novietot savu telpaugu. Tas var būt ne tikai no metāla, bet arī plastmasas vai koka. Izvēlies statīvus, kas iederas tavas telpas iekārtojumā, kā arī izvieto tos dažādos līmeņos. Piemēram, garākus telpaugus labāk novietot aizmugurē, bet mazākos – priekšā. Kā redzams fotogrāfijā zemāk, dzeltenās krāsas podiņš lieliski izskatās uz zila fona un kalpo kā labs akcents telpā.

Lūk, arī daži noderīgi padomi, kas jāņem vērā, ja augus vēlies izvietot statīvos:

  • Telpaugi labāk izskatīsies uz fona, kurš ir vienkrāsains;
  • Kad izvēlies telpaugus, kurus novietot statīvā, tad ņem vērā viņu augšanas īpatnības, kā arī to, kāda ir temperatūra vai apgaismojums tieši tajā izvēlētajā telpas stūrītī;
  • Nenovieto augus tuvu siltuma ierīcēm, krāsnīm vai kamīniem, jo silts un sauss gaiss sekmē augsnes izžūšanu, kā arī augam var sākt krist nost lapas.

"Vida Press" iesaka statīvos ievietot šādus augus – svītraino ehmeju, antūriju un arekas palmu. Par antūrijām un to audzēšanu plašāk vari izlasīt šajā rakstā, bet informāciju par arekas palmu vari atrast šeit.

Foto: Vida Press

Telpaugus vari izvietot uz dažādiem plauktiņiem, kā arī pat vannasistabā. Ja vēlies augus novietot virtuvē, tad izzini, kuri augi būs spējīgi augt visai siltos apstākļos. Savukārt vannasistabu ar augu palīdzību vari pārvērst par īstu SPA stūrīti. Šeit vari izlasīt plašāku informāciju par augiem, kuri spēj izdzīvot specifiskos apstākļos, bet te vari smelties kripatiņu iedvesmas, lai vannasistabā izvietotu augus. Piemēram, "Vida Press" iesaka vannasistabu papildināt ar orhidejām, līdakasti un aglonēmu. Augus var novietot ne tikai virtuvē, dzīvojamā telpā vai vannasistabā, bet arī guļamistabā. "Vida Press" iesaka šajā telpā novietot aloju, monsteru, fikusu vai nefrolēpi.

Ja telpa ir maza, tad telpaugus vari iekārt pie griestiem. To vari izdarīt ar dažādu virju palīdzību, piemēram, podiņu cieši satinot ar virvi. Īpaši labi izskatīsies augi, kas ir nokareni. Savukārt neparastos augus, kuru saknes nav paslēpušās zem zemes, bet gan aug virszemē, var salikt dekoratīvā groziņā uz galda. Kā pareizi audzēt šādus augus, lasi šeit.

Ja savā mājoklī ļoti vēlies augus, bet neesi "zaļo īkšķīšu" īpašnieks vai tev piemīt tieksme aizmirst par augu aplaistīšanu, tad tev noderēs šis raksts, kurā apkopoti augi, kas pacieš ilgstošu sausumu. Savukārt šajā rakstā būs informācija par pieciem augiem, kas neprasa lielas rūpes un zaļos ikvienā mājoklī.

Foto ieskats ar dažādiem veidiem, lai telpā novietotu augus:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!