Foto: Shutterstock
Lai arī sukulenti tiek uzskatīti par vieniem no vieglāk audzējamajiem istabas augiem, nebūt nav tā, ka arī tie pa laikam neliktu par sevi manīt ar kādu problēmu. Ja tavs sukulentam parādījušās bāli dzeltenas apakšējās lapas, uzzini, kas augam par vainu.

Ja sukulentam apakšējās lapas, kas tuvāk substrātam, sākušas strauji balēt vai pat kļūt dzeltenīgas, tā ir nepārprotama pazīme, ka augam kaut kas nav pa prātam. Šāds stāvoklis ir tuvu tam, lai augs iznīktu pavisam, taču visu vēl var glābt, vismaz mēģināt noteikti vajadzētu.

Protams, jāņem vērā, ka nekas nav mūžīgs, un arī sukulentu lapām ir jāatjaunojas un vecākās reiz nobirs, lai to vietā izaugtu jaunas un spēcīgas, tāpēc šādās reizēs ieteicams lapas nogriezt, nevis cerēt, ka tās atkopsies un paliks atkal zaļas, raksta ''Succulents and Sunshine'' istabas augu speciālisti.

Ja pēc nogurušā paskata lapu nogriešanas atkal no jauna izaugušās arī kļūst dzeltenīgas, tad gan augam kaut kas nepatīk, un te iemesls visbiežāk ir mitrums, kā sukulentiem nedrīkst būt pārlieku daudz. Var pat gadīties, ka lapiņas kļūst glumas un no tām izdalās šķidrums – arī tā ir pazīme, ka augam ir par daudz mitruma. Reizēm lapas sāk arī pašas birt no pārlieku lielā mitruma.

Šādās reizēs laistīšanu ieteicams veikt retāk, jo tieši mitrās augsnes virskārtas dēļ, lapas sāk no mitruma pūt un dzeltēt. Vislabāk, ja augu var pārstādīt jaunā, sausā substrātā un ļaut tam atveseļoties, nevis ilgstoši cīnīties par dzīvību mitrajā augsnē, kas, iespējams, vairs nespēs glābt augu. Atceries, ka sukulentiem nepieciešams speciāli tiem paredzēts substrāts, universālais nederēs.

''Tavs Dārzs'' iesaka virsū augsnei izbārstīt dekoratīvos akmentiņus, kas ļoti labi palīdzēs izkliedēt mitrumu vienmērīgi pa augsni, turklāt palīdzēs izvairīties no tā, ka auga lapas saskaras ar mitro substrātu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!