Foto: Shutterstock

Aromātisks, košs, ziedošs un viegli kopjams. Tieši tāds ir citronkoks, un nav ne mazākā iemesla bažām par tā audzēšanu, jo tieši šis telpaugs ir viens no visvieglāk kopjamiem citrusiem. Turklāt, gada aukstā sezona ir īpaši piemērota citronkoka ieviešanai, lai pavasarī varētu sagaidīt sulīgos augļus, un aromātiskos ziedus.

Kāpēc citronkoku?

Izvēlei par labu citronkokam ir vairāki iemesli, ne tikai eksotiskais izskats un kārdinošie augļi. Auga lapas izdala tādas vielas, kā fitoncīdus, un tie aizsargā pret baktērijām un citiem mikroorganismiem. Tāpat augs satur ēteriskās eļļas, kas ar savu aromātu aizsargā no saaukstēšanās. Izrādās, pat tad, ja augam nav izveidojušies augļi, tas izdalīs citrusu aromātu, kam piemīt spēja stimulēt jutekliskumu, tāpēc to var novietot guļamistabā. 

Audzēšana

Kā jebkuram citrusu augam, arī citronkoka audzēšanai ir nepieciešama skābena augsne. Tāpat poda izvēle nevar būt pavirša, jo tam ir jābūt no materiāla, kas ļauj elpot, uzsūkt lieko mitrumu un karstā laikā atvēsināt saknes. Šādām prasībām atbilst māla pods, kas nav glazēts. Noteikti poda apakšā ir jābūt novietotam paliktnim, kur uzkrāties liekajam ūdenim. 

Lai arī varētu šķist, ka citronkoka audzēšanai mājas apstākļos ir nepieciešama ļoti silta temperatūra, patiesībā, ziemas mēnešos tas spēs sevi uzturēt pie dzīvības līdz pat nulles grādu temperatūrai. Piemērotākā vieta citronkoka audzēšanai mājās varētu būt palodze vai vēsa veranda, kur nav lielas temperatūras svārstības. Vasaras sezonā augu var droši izvietot ārā, bet ir jāievēro temperatūras mērenība. Ja augu audzē iekštelpās, tad arī ilgstoši audzē to tur, bet ja siltumnīcā, tad centies nodrošināt pienācīgus apstākļus arī aukstajos mēnešos.

Auga nodrošināšana ar gaismu pieprasa, lai tā būtu gaiša vieta, tāpēc ziemas mēnešos tas var tikt novietots vietās ar spilgtāku mākslīgo apgaismojumu. Ziemas sezonā vislabāk augu novietot dienvidu pusē. 

Citronkoks noteikti nav no tiem augiem, kam patiks pārlieku liels mitrums un arī ilgstošs sausums nebūs tīkams, tāpēc ar laistīšanas biežumu katram saimniekam būs jāaprod. Cenšoties atrast zelta vidusceļu starp pārlieku mitrumu un sausumu, vari vien ņemt vērā to, ka ūdenim, kuru izmanto laistīšanā, ir jābūt nedaudz siltākam par istabas temperatūru. Tāpat ūdens ir jālej lēnām un nesteidzīgi, un aptuveni pus stundu pēc laistīšanas no poda paliktņa jāizlej liekais ūdens. Vēsā laikā citronkoka laistīšanai ir jābūt retākai, taču lapu apsmidzināšana ar ūdeni augam labpatiks jebkurā sezonā. 

Trūkuma pazīmes

Citronkoka audzēšanā lielākā priekšrocība ir tā, ka augs pats visbiežāk rada pazīmes, kas liecina par kaut kā trūkumu. Piemēram, ja augam pietrūks barības elementi, tas diezgan strauji mainīs lapu krāsu uz gaišāku, un malas var apbrūnēt. Ja augam pietrūks gaismas, vai zeme ir pārāk sausa, augs to neatstās nepamanītu, jo par sevi liks pamanīt birstošās lapas. Ja tiks ievērota mērena temperatūra, augs neradīs pretenzijas, taču temperatūras svārstību gadījumos, lapas var nobirt.

Vai var sagaidīt citronus?

Lai mājās audzētajam citronkokam sagaidītu ar C vitamīna bagātos augļos, ir jāapbruņojas ar pacietību un jāievēro pāris nianses. Augļi veidojas diezgan ilgi – sešus līdz deviņus mēnešus, un šis laiks ir atkarīgs no tā, cik daudz gaismas ticis augam. Jo mazāk gaismas, jo ilgāk veidosies augļi. Tāpat kā ziedi, arī augļi aizmetas maijā un jūnijā, kad ir sagaidīta siltā sezona. Auga zaros vienlaicīgi var izaugt gan augļi, gan ziedi, tāpēc, lai pavasara mijā varētu sagaidīt šos eksotiskos augļus, ir pienākums laicīgi nodrošināt augam atbilstošus apstākļus. Ziedi gan var izplaukt ne tikai pavasarī, bet arī ziemā. 

Interesanti fakti!

Izrādās aromātisko citronkoku var izaudzēt arī no veikalā pirkta citrona sēkliņas, taču tad nevarēs izbaudīt gluži tikpat sulīgus augļus. Tāpat kā situācijās, kad ābele tiek izaudzēta no ābola sēkliņām, un izaug mežābele, arī no citrona sēkliņas izaugs meža citrons ar ļoti skābiem un rūgteniem augļiem. Lai arī šādā veidā augu ir iespējams izaudzēt, augļi var ne tik veiksmīgi izveidoties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!