Foto: Shutterstock
Lemjot par istabas augiem, kam jābūt mājās, daudzu izvēle sliecas par labu dracēnām, jo tās allaž slavētas kā viegli audzējamas un kopjamas, nepieprasot regulāras rūpes. Taču kā jau visi augi, arī dracēnas būs pateicīgas, ja ievēros tieši tām nepieciešamos apstākļus.

Dracēnas viegli sajaukt ar jukām un kordilīnēm, un tās atšķirt var tikai pēc saknēm. Ja dracēnu saknes šķērsgriezumā ir dzeltenas, tad kordilīnu un juku – baltas. Visām kā viens kopīgs tas, ka vecajām lapām nokrītot, jauno lapu rozetes turpinās augt uz augšu. Un tieši tāpēc tām veidojas apaļš stumbrs. Dracēnām raksturīgi labi augt pat ļoti maz apgaismotās telpās, neskatoties uz to, ka lielāko daļu dzimtene tām ir tieši Āfrikas tropu daļas.

Dracēnu dažādība

Ja dracēnas šķiet pārāk vispārīgs termins un esi ieinteresēts ar kādu no šiem augiem papildināt augu kolekciju, zini, ka Deremēnas dracēnas ir viens no vieglāk audzējamiem istabas augiem, jo augs labi jutīsies gan saulainā, gan noēnotā vietā. Apmaļu dracēnas, kuras mēdz dēvēt arī par Madagaskaras pūķkokiem, atpazīstamas pēc sarkanajām lapu malām. Visai populāra izvēle ir smaržīgā dracēna, kurai raksturīgas līdz 50 cm garas lapas, visbiežāk ar dzeltenām joslām. Atliektā dracēna no visām iepriekš minētajām ir ļoti atšķirīga – lapas ir platas un stingras, stumbrs lokans.

Foto: Shutterstock

Kā kopt augus

Lai arī dracēnas pacietīs gan gaišākas, gan pavisam noēnotas vietas, vislabāk augs jutīsies tieši apgaismotākajās vietās, kur nespīd tieši saules stari. Nākamais svarīgākais priekšnosacījums dracēnu labsajūtai – ja laistīsi augu regulāri, nepārlaistot, tas augs ātri. jāņem vērā, ka visām dracēnām ar laiku nodzeltēs un nokritīs apakšējās lapas, atstājot rētas uz stumbra, taču tas ir dabisks process.

Dracēnām ir svarīgi ik pa laikam uzņemt svaigu gaisu, tāpēc jāvēdina telpas, tāpat augs būs pateicīgs, ja ik pa laikam aprasināsi to. Kas attiecas uz mēslošanu, dracēnām derēs universālais telpaugu mēslojums, ko vēlams izmantot ne biežāk kā reizi divās nedēļās.

Svarīgi! Dracēnu lapas ir indīgas, tāpēc nav ieteicams augu mājās audzēt, ja ir kaķis vai suns. Kustīgās, garās lapas var labpatikt dzīvniekam, tās nograužot. Apēdot lapas, dzīvnieks nenomirs, taču var rasties gremošanas trakta problēmas.

Kas attiecas uz pārstādīšanu, par to dracēnas pašas liks manīt. Pods kļūs par mazu un saknes spiedīsies virs zemes līmeņa – tas arī ir laiks, kad dracēna jāpārstāda. Pārstādot var apgriezt saknes, ja ir vēlme saglabāt auga izmēru. Var arī ik pēc dažiem gadiem apgriezt lapotni, raksta ‘’Telpaugi.wordpress’’.

Raksta tapšanā izmantota grāmata ‘’Telpaugi enciklopēdija’’ (Niko Fermēlens, Zvaigzne ABC).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!