Katriem sezonas svētkiem ir kāds tradicionāls augs, un, ja šķiet, ka Ziemassvētkos nekas vairāk par Adventes vainagu nevar būt, tad laiks atminēties arī Latvijā iepazīto ziedu – puansetiju. Ņem vērā dažus padomus par auga aplūkošanu pirms iegādes, kā arī tā aprūpi mājas apstākļos, lai puansetijas skaistums izdaiļotu māju pēc iespējas ilgāk un krāšņāk.

Ziemassvētku zvaigzne

Svētku priekšvēstnese puansetija (Euphorbia pulcherrima), kas tautas sarunvalodā tiek dēvēta arī par Bētlemes jeb Ziemassvētku zvaigzni, ar katru gadu kļūst arvien pieprasītāks zieds, kas parādās gandrīz katrā mājā tieši šajā svētku laikā. Lai arī puansetiju dzimtene ir Meksika, zieds iecienījis arī mūsu platumu grādu klimatiskos apstākļus, un īpaši Ziemassvētku laikā parādās arvien vairāk arī veikalu plauktos.

Skaistais augs paspējis savu daiļumu pierādīt dažādās krāsās – baltā, raibā, sarkanā, rozā un arī ziloņkaula krāsā, taču vispopulārākā tomēr paliek klasiski nemainīgā sarkanās krāsas izvēle. Lai arī zieds ir visiem plaši pieejams, dažus māc domas par to pareizu kopšanu, lai tas saglabātu savu skaistumu pēc iespējas ilgāk, tāpēc sniegsim dažus vienkāršus padomus auga ieviešanai mājās.

Izvēlies labāko

Pirms uzzināt kopšanas padomos, ir vērts uzzināt arī vērtīgus ieteikumus labākā auga izvēlē no veikala vai ziedu salona. Viena no pazīmēm, kas liecina par zieda svaigumu ir apakšējo lapu zaļā nokrāsa – lai arī tonis mēdz atšķirties, lapu krāsai ir jābūt veselīgai. Ja augs ir iesaiņots celofānā, ir vērts aplūkot, vai lapas nebirst un vai transportēšana nav nodarījusi tam pāri. Tā kā pēdējos gados var iegādāties arī Latvijā audzētas puansetijas, tās būs mērojušas visīsāko ceļu līdz veikalam, līdz ar to labākā izvēle būs vietējo piedāvājums.

Rūpējies pareizi

Lai arī puansetija ir Ziemassvētku laika augs, tas novērtēs ziemas saules apgaismojumu, tāpēc neliec tam iespēju raudzīties dienas gaismā. Nav nepieciešamība to novietot tiešos saules staros, taču dienas gaisma tam ir nepieciešama. Interesanti, ka auga augšējās lapas kļūst sarkanas pateicoties dienas īsumam, kurā tumsa ir vismaz astoņas stundas, pretējā gadījumā lapas var neiekrāsoties tik spilgtas, kādas tās ierasts redzēt.

Ziemassvētku rotai puansetijai vēlams nodrošināt +16 līdz +20 grādu temperatūru, bet noteikti nevajadzētu izvēlēties vietu pie palodzes, kur ir caurvējš, un arī ne pie radiatora.

Kas attiecas uz laistīšanu, augam kaitēs gan pārlieku liela laistīšana, gan arī zemes kaltēšana, tāpēc pielejot ūdeni, novieto apakšā apakštasīti, lai liekais ūdens notek un saknes nemirktu ūdenī.

Pēc noziedēšanas

Pēc aptuveni trīs mēnešu skaistās ziedēšanas, augs burtiski pieprasīs miera periodu, kurā var nobirt lapas, taču tas ir dabisks process. Vēlamā temperatūra miera periodam ir +12 līdz +14 grādi. Laistīšana miera periodā ir jāievēro vien tik daudz, lai augs neiekalstu, tāpēc ar ūdens liešanu nevajadzētu aizrauties. Lai arī mēslošana puansetijai nav nepieciešama, pēc miera perioda augu ieteicams pārstādīt un apgriezt, lai varētu veidoties jauni dzinumi.

Izmanto galda klājumā
Tā kā šie augi ir visplašāk pieejami Ziemassvētku gaidu laikā, izmanto tos svētku galda klāšanā. Augi pieejami gan mazākos, gan lielākos podiņos, tāpēc tie lieliski izskatīsies sarindoti viens pie otra, radot košu un svinīgu noformējumu. Aptin auga podam apkārt kreppapīru vai cepamo papīru, apsien kādu lentīti un ieguldījums rezultēsies gaumīgā noformējumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!