Neveicas attiecību veidošanā vai zudusi saskaņa ar tuvākajiem līdzcilvēkiem? Pastāv uzskats, ka ikvienam augam piemīt savs enerģētiskais starojums, kas ietekmē arī cilvēkus. Pareizi pielietojot šo enerģiju, iespējams sakārtot gan sevi, gan savas sirdslietas. Kādēļ gan neizmēģināt?

Ja esi otrās puses meklējumos vai mājās trūkst romantikas, palīdzēs ziedoši amariļļi. Tiesa, ezotēriķi uzskata, ka, vīstot amarillim, zūd arī romantiskās jūtas, tādēļ droši jāmeklē arī citi risinājumi. Seksualitāti un auglību vairojot hibisks jeb Ķīnas roze.

Rozes liecina par briedumu un harmoniskām attiecībām un stabilām jūtām. Tiesa, tiek uzskatīts, ka rozā rozes simbolizē jaunu mīlestību.

Viens no labvēlīgākajiem telpaugiem ir gumijkoks, jo tas ne tikai attīra gaisu, bet arī uzsūc negatīvas emocijas, tādējādi attīrot arī enerģētisko lauku.

Uzmanīgi ar kaktusiem! Adatainos augus nevajadzētu likt telpās, kur tiek pavadīta dienas lielākā daļa, īpaši, ja adatas ir izteikti garas. Tajā pašā laikā pastāv ieskats, ka uz kādas no palodzēm noteikti jābūt kaktusam. Jo, lai arī šī auga enerģija nav pārāk laba, tomēr tam piemīt spēja pasargāt mājokli no ārējiem negatīviem spēkiem.

Guļamistabā neizdodas atpūsties? Varbūt esi pārcentusies ar šīs telpas apzaļumošanu? Guļamistabā mēs pavadām ļoti daudz laika, faktiski - gandrīz trešo daļu savas dzīves. Patīkamo un relaksējošo noskaņu guļamistabā var vairot ar vienu vai diviem telpaugiem, vairāk gan nevajadzētu, jo tumsā augi samazina skābekļa daudzumu telpā, tādēļ no rīta telpā gulējušie var justies noguruši un viegli aizkaitināmi.

Pareizi izvietoti telpā, augi var palielināt gaisa mitrumu, absorbēt kaitīgas vielas un iznīcinār gaisā esošos mikrobus, radot veselīgu, atpūtai piemērotu vidi. Un, jo labāk atpūtusies tu būsi, jo mierīgāka un laimīgāka, vienlaicīgi, arī atvērtāka harmoniskām attiecībām!

Kuri ir labākie augi, kas der guļamistabai? Augu speciālisti neiesaka guļamistabai izvēlēties augus ar ļoti smaržīgām lapām un ziediem, piemēram, pelargonijas, citronu, lilijas. Gaisu ļoti labi atsvaidzinās mirte, hlorofīts vai dracēna. No augu viedokļa, guļamistabā, kur parasti gaiss ir nedaudz vēsāks kā citās telās, labi jutīsies tie augi, kam nepieciešama zemāka gaisa temperatūra.

Lūk, pieci augi, kas ir visnotaļ laba izvēle guļamistabas apzaļumošanai:


Parastā mirte

Smaržīgo lapu dēļ mirte ir populāra kopš sendienām. No vasaras līdz pat rudenim mirte zied ar smaržīgiem ziediem, no kuriem veidojas melnas ogas. Tradicionāli mirtes zariņus izmanto kāzu rotām.

Augu tur gaišā vietā, to nedrīkst iekaltēt. Sausā un siltā telpā augoša mirte regulāri jārasina, turklāt no marta līdz augustam jābaro ar komplekso mēslojumu telpaugiem. Ziemā mirti novieto vēsumā tuvāk logam, savukārt vasarā var iznest ārā.

Mirte ir regulāri jāapgriež, veidojot piramīdas formu vai kociņu ar augstu stumbru.


Smaržīgā dracēna

Dracaena fragrans jeb smaržīgā dracena ir iespaidīgs augs ar taisniem stumbriem un sulīgām, spīdīgām, tumši zaļām lentveida lapām, kas visefektīvāk absorbē no gaisa ķīmiskos toksīnus.

Dracēnu novieto siltā, gaišā vietā, bet ne tiešos saules staros. Augu nedrīkst iekaltēt, citādi tam sāks birt lapas. Arī ar laistīšanu nevajadzētu pārcensties, jo mitrā substrātā, vēsāt telpā, pārlietam augam var nopūt saknes.


Šeflēra

Schefflera arboricola jeb šeflēra ir viegli audzējams telpaugs ar taisniem stumbriem un daudzām spīdīgām, tumši zaļām, staraini saliktām lapām, kas uzsūc gaisā esošos ķīmiskos piesārņotājus.

Augu tur gaišā, siltā vietā, sargot no krasām temperatūras svārstībām. Augu nevajadzētu iekaltēt, reizi divās nedēļās augu mēslo ar telpaugiem paredzēto mēslojumu.


Hibisks jeb Ķīnas roze

Ķīnas roze ir iecienīts saulmīlis, kas zied no pavasara līdz rudenim. Sastopamas dažādas hibisku šķirnes ar dažādu krāsu un formu (vienkārši vai pildīti) ziediem. Parasti ziedu veikalos pārdošanā tiek piedāvāti hibiski, kas apstrādāti ar retardantiem, proti, ar vielām, kas veicina auga ziedēšanu un uz laiku aptur tā augšanu. Apmēram pēc gada gan šī iedarbība beidzas un augs izaug dabiskā lielumā.

Ķīnas rozi jānovieto gaišā vietā, sargot no tiešas saules staru iedarbības. Ziemā augu tur vēsumā, vasarā var iznest ārā, pie saules pieradinot pakāpeniski.

Augu nedrīkst iekaltēt, tas regulāri jālaista un jāmēslo, turklāt siltās telpās hibiska lapas regulāri jārasina ar istabas temperatūras ūdeni.


Pušķu hlorofīts

Pušķu hlorofīts ir viegli audzējams un labi pielāgojas dažādiem augšanas apstākļiem. Tas pacieš vāju apgaismojumu un "saimnieka" nevērību, bet labos augšanas apstākļos kupli sazeļ. Vārdu sakot, ideāls augs guļamistabai.

Augu var turēt gan saulainā, gan ēnainā vietā, augsnei jābūt mēreni mitrai, to nevajadzētu ne iekaltēt, ne pārlaistīt. Vasaras sezonā reizi divās nedēļās hlorofītu baro ar zaļajiem telpaugiem paredzēto mēslojumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!