Sanpaulija jeb Uzambāras vai Āfrikas vijolīte ir telpaugs, kas itin bieži parādās mājokļos tieši rudens un ziemas sezonā, kad tā vien gribas ieviest krāsainu dabas klātbūtni. Lai krāšņais augs priecētu acis ilgi, ievēro šos padomus telpauga kopšanā.

Lai arī sanpaulijas ir spējīgas uzziedēt jebkurā gadalaikā, telpās tās ierasts audzēt tieši rudenī un ziemā, kad dārza puķes jau noziedējušas. Reti kurā mājoklī nav piemēroti apstākļi šī telpauga uzturēšanai, tāpēc arī augs ir tik populārs. Sanpaulijai raksturīgas gaļīgas lapiņas, kas klātas ar sīkiem matiņiem, savukārt ziedi visbiežāk ir kruzuļoti, pildīti un kupli, raksta ''Telpaugi.wordpress''

Protams, ir jāzina pāris knifi, kā šo augu saglabāt, un starp tiem ir šīs četras galvenās vajadzības – pastāvīgs siltums, regulāra laistīšana, pietiekams apgaismojums, un ne pārāk sauss gaiss. Šis augs gan nav prasīgs pret apstākļiem, tomēr tas neaplaimos ar ziediem, ja tiks bieži pārvietots, gluži tāpat kā orhidejas.

Svarīgi ievērot, lai šis telpaugs būtu iestādīts nelielā puķu podā, taču nevajadzētu to atstāt tajā pašā, kas iegādāts kopā ar stādu. Vislabāk sanpauliju pārstādīt citā puķu podā ar trūdvielām bagātu augsni.

Ja vēlies piemērot visatbilstošāko vietu augam, tad zini, ka sanpaulijām patīk gaišas vietas, taču noteikti ne tieši saules stari, tāpēc ar novietošanu uz palodzes ir jāuzmanās. Ieteicamā temperatūra ir +17 līdz +23 oC, iesaka Latvijas Orhideju un eksotisko augu draugu asociācijas foruma dalībnieki.

Kas attiecas uz laistīšanu, tad ūdens jālej apakšā paliktnītī, ļaujot tam uzsūkties caur saknēm. Pieredzējušie sanpauliju audzētāji stāsta, ka augu noteikti nevajagot ūdeni liet uz lapām, jo tādā veidā var veicināt puves rašanos.

Sanpaulijas var pārstādīt vien tad, kad tās nezied, turklāt šajā procesā ir kāds knifs, ko iesaka ''Tasty'' žurnāliste Inga Prauliņa. Sakņu stumbenis jāapgriež no sakņu čemura, lai paliek tikai mietsakne un tad jāiesprauž zemē. Lai sakne labāk ieaugtu, podiņam jāuzklāj plastmasas maisiņš, nenospiežot augu, un jātur aptuveni divas nedēļas, lai būtu nodrošināti siltumnīcai līdzīgi apstākļi. Vēl sanpauliju var iestādīt dārzā, kad tā telpā vairs labi nejūtas, un tās ziedēšanu varēs aplaimot arī dārza dobē.

Lai mietsakne būtu garāka, Inga iesaka apakšējās lapiņas stādam nokniebt, bet, ja nu gadījumā augs ir izkaltis, to nevajadzētu sasteigti apliet, bet gan ūdeni ieliet apakšējā paliktnī un tad stādu pārklāt ar maisiņu, lai augsne tik ātri neizžūst.

Vēl kāds noderīgs padoms, ko ņemt vērā, ir ar lapiņu izkniebšanu. Lai augs pateicīgāk ziedētu, nevajadzētu tam ļaut pārāk sakuplot, tāpēc lapiņas ik pa laikam jānokniebj. Neskatoties uz to, ka savvaļā šie augi zaļo ilgi, telpaugi reti kad ziedēs vairākus gadus pēc kārtas, tāpēc tad, kad augs ir iznīcis, tas jāmaina, un arī papildus mēslojums nelīdzēs. Galvenais augu nodrošināt ar barības vielām bagātu augsni tā augšanas laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!