Foto: Shutterstock
Ja augu klāstu esi papildinājis ar graciozajām Alpu vijolītēm jeb ciklamenām, svarīgi zināt ne vien to, kur podiņu vislabāk novietot, kāda ir ieteicamā temperatūra, bet arī to, kā pareizi laistīt, jo tieši šī priekšnoteikuma neievērošana visbiežāk noved pie tā, ka stāds diez ko ilgi nedzīvo.

Kā jau pavasara puķēm tas piedienas, arī Alpu vijolītes jeb ciklamenas labi jutīsies vēsumā. Tā kā ziemas sezonā saule nav tik intensīva, derēs arī palodze, bet pavasarī gan tieši saules stari nenāks par labu. Vairāk par to, kādi apstākļi piemēroti šim augam un kādas ir tam raksturīgākās īpašības, uzzini šeit.

Taču auga kopšanā vislielāko ietekmi atstāj tieši laistīšana. Pareizi laistīta Alpu vijolīte ilgi glabāsies un skaisti ziedēs. Bulduru Dārzkopības vidusskolas mācību siltumnīcu vadītāja Ilzes Briģe ''Tavs Dārzs'' pastāstīja, ka mitrums šim augam ir ļoti svarīgs, īpaši ziedēšanas laikā. Laistīt augu vajadzētu bieži, ik reizi, kad augsnes virspuse ir sausa, nepieļaujot auga iekaltēšanu. Jāievēro, lai viss liekais ūdens būtu notecināts. Tas nozīmē, ka vislabāk ziedošo podiņu nolikt uz apakštasītes vai kāda paliktņa, kur satecēt ūdenim, un pēc tam to noliet. Augsnei jābūt mitrai, bet ne slapjai, un to vislabāk pārbaudīt ar pirkstu. Taču tad, kad auga lapas nokalst un puķe dodas miera periodā (2-3 mēneši), to tikpat kā nelaista.

Kas attiecas uz ūdeni, tas nedrīkst būt nedz pārlieku silts, nedz ledus auksts. Vislabāk izmantot nostādinātu ūdeni istabas temperatūrā.

Tikpat svarīgs, kā laistīšanas biežums, ir pats process. Šim augam raksturīgi gumi, kas nonākot saskarsmē ar mitrumu, sāk pelēt, līdz ar to, ziedēšana beidzas. Tāpēc svarīgi ūdeni liet stādam no sāniem, nelejot uz gumiem, bumbuļa, lapām un ziediem, vien samitrinot augsni. Visērtāk to būs ievērot, ja podiņu iegremdēsi ūdenī uz dažām minūtēm, notecināsi visu lieko un tad noliksi uz paliktņa. Vēl var likt podiņu iekšā lielākā podā, lai viss liekais ūdens notek un nekrājas sakņu daļā.

Starp citu, vai zināji, ka ciklamenu ziedus var izmantot arī kā grieztos ziedus? Nogriez kātiņus, ieliec tos vāzē, un skaistie ziediņi saglabāsies stingri līdz pat 15 dienām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!