Foto: Shutterstock
Par zaļajiem draugiem ir jārūpējas, turklāt ne tikai ar laistīšanu un mēslošanu, bet arī lapu tīrīšanu, par ko visai bieži piemirstam. Kā pareizi tīrīt lapas un kādus rīkus izmantot, uzzini turpmākajās rindās.

Telpaugi ir ļoti dažādi, tāpēc atšķiras arī to kopšana, tai skaitā lapu tīrīšana. Lapu tīrība nepieciešama ne tikai tāpēc, lai augi skaistāk izskatītos, bet arī tāpēc, lai tiem būtu vieglāk augt un tie pildītu savas funkcijas, piemēram, attīrītu gaisu no sārņiem.

Telpaugi ar gludām lapām ir visvieglāk kopjamie. Šajā gadījumā derēs mīksta, nedaudz mitra drāna vai pat vates plāksnīte, kas ļoti labi notīrīs putekļu kārtu. Derēs arī mikrošķiedras lupatiņas.

Ja kādas no lapām ir ļoti putekļainas, tad svarīgi tās neberzēt, bet gan iepriekš notīrīt ar kādu mīkstu birsti un tad pārslaucīt ar lupatiņu.

Jaunās lapas nevajadzētu tīrīt, jo tās vēl ir pārāk trauslas un viegli ievainojamas. Spodrināt nevajadzētu arī pūkainas lapas. Pūkainās lapas vislabāk atbrīvot no putekļiem ar kādu kosmētikas otiņu ar mīkstiem sariem.

Lapu tīrīšanā svarīgi izmantot maigu, mīkstu lupatiņu, kas nesabojātu lapu virskārtu. Lai nenosmērētu rokas ar putekļiem, izmanto vienreiz lietojamos cimdiņus.

Reizēs, kad lapas klātas ar biezu putekļu kārtu, kas vairs nav tik viegli notīrāma ar lupatiņu, tad augu vajadzētu apmazgāt, ko vasaras un pavasara sezonā var darīt, iznesot augu ārā, lietū, bet ziemas sezonā var apskalot ar remdenu dušas ūdeni. Šādās reizēs svarīgi, lai augsne neizbirtu, tāpēc ieteicams pirms tam podu ielikt plastikāta maisiņā un aizsiet. Var, protams, augsni pieturēt ar pirkstiem, taču jebkurā gadījumā kāds krikums var izbirt un duša var būt pilna ar zemi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!