Foto: Shutterstock
Katriem svētkiem ir savs simboliskais augs un Ziemassvētkiem par godu ir pat savs kaktuss, kas šajā laikā zied. Šlumbergeru, ko plašāk pazīstam kā Ziemassvētku kaktusu, visai viegli pašam pavairot, un tas pat būtu vēlams, ja augs gana izpleties podiņā.

Ja mājās jau labi aug šis skaisti zaļojošais un ziedošais augs, vērts nedaudz pacensties un pielikt pūles, lai izaudzētu nelielu stādiņu un kādu ar to apdāvinātu svētku laikā (skaista, simboliska dāvana Ziemassvētkos) vai vienkārši kuplinātu telpaugu saimi mājās.

Šo augu var pavairot gan ar sēklām, gan spraudeņiem, izaudzējot tiem saknes, un tieši otrais piedāvājums ir vienkāršāks un izdarāms katram. Noskati augam zariņu ar 3-4 posmiem, bet ne mazāku, un nolauz vai uzmanīgi nogriez to. Kaktusa posmu atstāj turpat virs poda izkalst uz divām dienām.

Sagatavo nelielu burciņu, kur veidot sakņu sistēmu kaktusa posmam. Burkā saliek kādus akmentiņus vai dekoratīvus oļus un ielej ūdeni, bet ne pārāk daudz. Liek nedaudz apžāvēto posmu burciņā, lai tas balstās virs akmeņiem, bet nemirkst ūdenī, iesaka ''Flower Patch Farmhouse''. Glabājot posmu burciņā, jāuzmana, lai neveidojas pelējums un mitruma nav pārāk daudz, un ieteicams burku nolikt gaišā vietā. Šādi saknes izveidosies aptuveni 4-8 nedēļu laikā, un kad tas noticis, spraudeni ievieto augsnē aptuveni 1 cm dziļumā. Ja iespraudīs dziļāk, saknes var nopūt, tāpēc esi vērīgs! Kas attiecas uz augsni, kādā stādīt spraudeni, šlumbergerai patiks, ja sajauks vienādās proporcijās telpaugiem paredzētu zemi ar smiltīm.

Kad Ziemassvētku kaktuss veiksmīgi pavairots un no spraudeņa jau izaudzis neliels stāds, ievēro visus priekšnoteikumus, lai augs justos komfortabli. Vairāk par prasībām auga kopšanā uzzini šajā rakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!