Foto: Shutterstock
Alveja ir viens no tiem istabas augiem, kas gozējās teju uz katras vecmāmiņas palodzes, taču arī mūsdienās augs nav zaudējis savu atzinību, tāpēc doma par tā pavairošanu, lai padalītos ar citiem vai izaudzētu vēl kādu alveju atsevišķā podiņā, nav peļama.

Ar alveju lielos daudzumos vajadzētu nodrošināties ne vien tāpēc, ka augs skaisti izskatās, bet tāpēc ka tās izmantojums ir visai dažāds. Alvejas sula noder dažādu kukaiņu radītās alerģijas un niezes mazināšanai, tāpat tā noderēs apdegumu ārstēšanā un dažādos skaistumkopšanas rituālos mājas apstākļos. Vairāk par plašo pielietojumu alvejām lasi šeit.

Vislabāk alvejas pavairot ar atvasēm jeb tā saucamajiem bērniņiem, bet, ja tie nav izauguši, var izmantot arī stumbra augšējo daļu, nogriežot to un tad iestādot atsevišķā podā, iesaka ''Cālis'' foruma aktīvisti dārza jautājumos.

Tieši ziemas sezona ir tā, kad savairojušies alvejas bērni, tāpēc agrs pavasaris ir īstais laiks, kad tos sastādīt atsevišķos podiņos, lai ļautu tiem vaļu augt lielākiem. Alvejas izaugušos bērniņus nevajadzētu mērcēt ūdenī un ļaut tādā veidā izdzīt saknes, jo ūdens klātbūtne visai drīz var veicināt pūšanu.

Pirms nogriez alvejas daļu vai atdali bērniņus no lielā mātes auga, nodrošinies ar pienācīgu puķupodu – alvejām nepieciešams māla pods ar caurumu apakšā. Svarīgi, lai podā augsne būtu viegli mitra, citādi spraudenis var sākt pūt. Tāpat ņem vērā, ka augsnes sastāvā jābūt zemei un smiltīm vienādās proporcijās.

Nogriezt alvejas augšdaļu var gan tad, ja tā ir veselīga, gan tad, ja kļuvusi ne tik pievilcīga – šāda pieeja palīdzēs augam atkopties. Vai tā būtu nogriezta auga daļa vai lapas, griezuma vieta jāapber ar kokogļu pulveri, tad jāietin papīrā un jāliek vēsumā, vislabāk ledusskapī uz 5-7 dienām. Pēc tam augam būs vieglāk izdzīt saknes augsnē. Savukārt izaugušos bērnus uzreiz var stādīt jaunā podā.

Stādīšanas brīdī jāatceras, ka iesakņot vajag tikai auga augšdaļu ar dažām lapām, jo iestādot alveju pārāk dziļi, mīkstā daļa zemē var sākt pūt. Iestādīto atvasi novieto gaišā, saulainā vietā, tikai ne tiešos saules staros, un kur gaisa temperatūra ir robežās no +22 līdz +25 grādiem. Ar laistīšanu aizrauties nevajadzētu, lai jaunais dzinums nenopūtu, tāpēc ievēro, lai īpaši augsnes virskārta nav pārlieku mitra, bet vairāk sausa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!