Foto: Shutterstock
"Dažu gadu laikā līdakaste jau izstiepusies teju līdz istabas griestiem (pods stāv uz grīdas). Vai ir iespējams to saīsināt? Ko darīt, lai augs tik ātri nestieptos garumā?" ar sasāpējušos jautājumu pie portāla "Māj&Dārzs" vēršas lasītāja. Atbildi par iecienītā telpauga kopšanu sniedz Latvijas Universitātes Botāniskā dārza Tropu un subtropu augu laboratorijas vadītāja Ingūna Gudrupa.

Par garu izaugušās līdakastes lapas var nogriezt pavisam pie pašas pamatnes. Jo līdz vidum nogriezta lapa vairs nav vizuāli izskatīga.

Foto: Privātais arhīvs

Lasītājas sansevjēra

Tās lapas, kas izaugs vasarā, būs īsākas un druknākas. Kā bildē redzams, tuvāk logam esošās lapas ir īsākas un platākas, bet tās kuras tālāk no gaismas ir slaidākas un garākas.

Rudenī un ziemā, ja telpa ir silta, līdakaste turpina augt. Kaut arī tā atrodas pie rietumu puses loga, kur vasarā ir pietiekami gaišs, ziemā gaismas tai pietrūks. Ja līdakastei trūkst gaismas, tā dzen slaidas izstīdzējušas un garas lapas. Bieži vien šīs lapas mēdz būt nenoturīgas un izgāzties. Jo pie pamatnes tās ir ļoti šauras un nespēj noturēt garās lapas svaru.

Sansevjēra ir viena no populārākajiem telpaugiem pieticīgo augšanas apstākļu ziņā. Tā ir lēni augoša. Tām nepieciešama gaiša telpa, bet ne tiešie saules stari pusdienas laikā pavasarī un vasarā. Var augt telpās ar logiem uz austrumu, rietumu vai ziemeļu pusēm. Laista tikai tad, kad augsnes virskārta ir apžuvusi. Labi pacieš telpu sauso gaisu. Rudenī un ziemā tā var augt vēsākā telpā, kur temperatūra sasniedz 10 līdz 16 grādus pēc Celsija, bet tad noteikti jāuzmana, lai sakņu kamols ir viegli mitrs līdz sauss. nekā slapjš. Ja telpa ziemā būs vēsāka, tad arī auga augšana būs lēnāka.

Ja arī tev ir kāds dārzu darbu sasāpējies jautājums, vaicā visu mums, – sākot no dobju ierīkošanas un labākajām vietām, kur izveidot sakņu dārzu, līdz jautājumiem par konkrētu kultūraugu stādīšanas pamatnoteikumiem un kaitēkļu apkarošanas metodēm dārzā.

Jautājumus sūti uz e-pastu darzajautajums@delfi.lv ar norādi "Jautājumi par dārza darbiem".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!