Orhidejas ir viens no iecienītākajiem telpaugiem, taču, lai arī augs nav kaprīzs un rūpes par to nav lielas, bez mēslošanas neiztikt. Portāls Tavsdarzs.lv apkopojis gan Calis.lv pieredzi no foruma, gan arī pieredzējušu orhideju audzētāju padomus, lai katra mājās skaisti ziedētu orhidejas.

Vieniem izdodas izaudzēt orhidejas bagātīgiem, trekniem ziediem bez jebkādas piepūles, bet citiem neiztikt bez rūpīgas kopšanas, un tas atkarīgs gan no šķirnes, gan augšanas apstākļiem. Pieredzējušie orhideju audzētāji skaidro, ka augšanas periodā orhidejām nepieciešams mēslojums, kas satur daudz slāpekļa un kālija, ja tas tiks nodrošināts, orhideja arī priecēs ar skaistu ziedēšanas laiku.

Mēslošanas līdzekļi pieejami visdažādākie – pulvera, granulu, kā arī šķidru līdzekļu veidā. Lai arī nav noteikts, kurš no visiem mēslojumiem ir tas labākais un piemērotākais, katrs pats var mēģināt un eksperimentēt, lai saprastu ērtāko veidu. Var pat gadīties tā, ka, mēslojot vienas šķirnes orhidejas ar vienādiem līdzekļiem, vienam mājās tā augs labāk, citam sliktāk, tāpēc viss nav viennozīmīgs un jāņem vērā katra paša apstākļi.

Kad mēslot?

Nebūt nav tā, ka orhidejas jāmēslo visu laiku bez pārtraukumiem. Mēslošanā jāievēro, ka to var darīt tad, ja augs ir pie labas veselības, bet, tiklīdz parādās kādas slimības pazīmes vai arī augšana ir palēnināta, mēslošana ir jāpārtrauc vai arī jāsamazina. Ziemas mēnešos saules gaisma ir mazāk, tāpēc arī augšana ir palēnināta un šajā periodā mēslot vajadzētu retāk. Orhideju audzētāji iesaka ziemas mēnešos augus laistīt vai nu tikai ar tīru ūdeni vai arī ar izšķīdinātu mēslojumu ļoti vājā koncentrācijā. Orhidejas drīkst mēslot tikai tad, kad tām ir aktīvs augšanas un ziedēšanas laiks, pārējā periodā nemēslojam nemaz vai arī krietni samazinām devas.

Cik bieži mēslot?

Mēslot ieteicams tad, kad augs tiek laistīts, jeb pareizāk sakot – mērcēts. Kā zināms, orhidejām patīk, ja reizi mēnesī tiek izskalots substrāts ar tekošu, remdenu ūdeni vai arī pods ielikts mērcēties ūdenī. Šajās reizēs ūdenim tad var pievieno mēslojumu, kas uzsūksies substrātā.

Kas jāievēro?

Lai arī ar mēslošanu darām labu augam, varam tam arī nodarīt pāri, tāpēc ir jāzina un jāievēro pāris nianses. Vienmēr jāizmanto tikai speciāls orhidejām paredzēts mēslošanas līdzeklis, turklāt tas allaž jāatšķaida (ja tas ir šķidrais līdzeklis), lai nesabojātu sakņu sistēmu.

Kad sākusies palēnināta orhideju augšana, noteikti jāsamazina arī mēslošana. Vienmēr izvēlies piemērotu mēslošanas līdzekli, ņemot vērā laistāmā ūdens īpatnības (kaļķains vai nekaļķains).

Mēslojuma dozējums jāpieskaņo audzēšanas apstākļiem, kā, piemēram, gaismas daudzumam un temperatūrai. Dozējums atšķiras arī atkarībā no tā, vai audzējat orhideju podā vai kailām saknēm, taču visbūtiskāk mēslojuma dozējumu pieskaņot orhidejas tipam, tāpat jāņem vērā ražotāja norādījumi, bet vēl labāk, ja doza tiks ņemta nedaudz mazāka, kā norādīts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!