Cītīgākie telpaugu audzētāji noteikti jau iemanījušies izdabāt zaļajiem draugiem, taču, ja kolekciju papildinājuši jauni augi, tad jautājums par mēslošanu noteikti ir aktuāls, it īpaši ziemā – vajag un cik bieži ieteicams mēslot?

Visi telpaugi tiek iedalīti trīs kategorijās – subtropu augi, mitro tropu augi un sukulenti, un kaktusi. Katras kategorijas augiem ir savas prasības pret augšanas apstākļiem, klimatu un arī mēslošanu, tāpēc svarīgi zināt, kas augam nepieciešams, lai neapgrūtinātu tā augšanu. Tropu augi ir siltumu mīloši, savukārt subtropu augi, kaktusi un sukulenti pacieš arī zemāku temperatūru, līdz ar to atšķiras arī prasības pret mēslojumu. Nacionālā botāniskā dārza dārzkopības speciāliste Lauma Ozoliņa portālam Tavsdarzs.lv atklāja, ka mēslošanu ziemas sezonā ietekmē tas, cik silti apstākļi ir augam. Ja telpā ir silts, vismaz +18o C grādi un ir pietiekami gaišs, tad mēslot nevajadzētu biežāk kā reizi mēnesī. Jo siltāki un gaišāki apstākļi, jo mazāk augiem nepieciešams mēslojums.

Svarīgi ņemt vērā to, vai augam radušies jauni dzinumi vai ziedi. Ziedošiem augiem jāizmanto speciāls mēslojums, kura sastāvā ir kālijs un fosfors. Speciāliste iesaka nepārspīlēt un ziemas tumšākajos mēnešos, decembrī un janvārī, mēslojumu lietot mazāk nekā ierasts. Ja augs neaug un nezied, tad zini – ziemas mēnešos mēslot nepieciešams vien reizi mēnesī, ne biežāk. Patiesībā zelta likums, kas vienmēr atbilst patiesībai – kas par daudz, tas par skādi. To pašu var attiecināt uz laistīšanu. Dārzkopības speciāliste stāsta, ka cilvēki bieži vien nodara kaitējumu augiem ar pārlaistīšanu. Īpaši ziemas sezonā nedrīkst pieļaut, ka augi tiek pārlaistīti un apakšējā nodalījumā krājas ūdens. Labāk laistīt retāk un nedaudz, nevis ar lielu ūdens daudzumu tā, ka saknes var nopūt.

Kas attiecas uz mēslojuma devas palielināšanu, tad ar marta otro pusi var pamazām sākt lietot vairāk mēslojumu, it īpaši tad, ja augiem sācies ziedēšanas laiks. Visbiežāk telpaugu mēslošanas līdzekļi satur visas nepieciešamās vielas, tāpēc vienmēr izlasi ražotāja norādījumus, kādiem augiem tas paredzēts un kā to pareizi lietot, padomos dalās Ozoliņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!