Foto: Shutterstock
Telpaugiem ziemas sezona lielākoties ir miera periods, taču, labi gribēdami, bieži tos pārlaistām. Pārlaistīšanas rezultātā augam var sākt veidoties pelējums un ciest sakņu sistēma. Lai tā nenotiktu, jau laikus izdari visu, lai augs pārlaistīšanas rezultātā stipri neciestu.

Kā atpazīt, ka augs pārlaistīts? Visbiežāk tas strauji novītīs, stumbra daļā, iespējams, parādīties puve, substrāta virskārtā – sūnas. To var arī visai labi sajust, pataustot augsni ar pirkstiem – ja tā ir mitra, visi iepriekš minētie iemesli var būt pārlaistīšanas sekas.

Lai augu atveseļotu no pārlaistīšanas, noteikti jāpārtrauc laistīšana uz kādu laiku – nevajag censties augu pieradināt pie regulārākas laistīšanas, ja tas nav vajadzīgs. Pēc iespējas ātrāk vajadzētu arī noliet lieko ūdeni, kas sakrājies paliktnī zem poda. Ja tas nav iespējams, augs jāizņem no poda un jāpatur bez tā, ļaujot apžūt substrātam no liekā ūdens daudzuma. Šādam nolūkam var izklāt uz kādas virsmas plēvi vai ko citu un tad likt augu uz tās. Cik ilgi šādi turēt augu izņemtu, viennozīmīgi nevar pateikt, jo tas atkarīgs gan no tā, cik liels pods ir bijis, gan no tā, cik daudz augs pārlaistīts. Augu neliec atpakaļ podā, pirms tas nav apžuvis un sakņu sistēma vairs nav mitra.

Pēc auga iestādīšanas atpakaļ podā laistīšanu atsāc pamazām, labāk pat ļaujot tam nedaudz iekalst, citādi tik viegli augs neatveseļosies, raksta grāmatā ''Istabas augi'' (Rojs Lankasters un Metjū Bigs, Zvaigzne ABC).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!