Foto: Shutterstock
Dracēna ir viens no biežāk sastopamajiem istabas augiem mājokļos, jo pēc būtības tas ir viegli kopjams un arī ļoti dekoratīvs. Taču biežākā liksta, kas piemeklē šo augu, ir lapu dzeltēšana – kas ir pie vainas šādās situācijās un kā situāciju vērst par labu?

Pirms ķeries klāt pie problēmas risināšanas, jāapzinās dracēnas kopšanas priekšnoteikumi. Pirmkārt, augam var nepatikt, ja tas ilgstoši iestādīts lielā podā – tā ir visai bieži pieļauta kļūda, ko min arī dārzkopības speciālisti. Iestādīts divtiek lielākā podā, nekā augam ir sakņu sistēma, agri vai vēlu augs sāks nīkuļot, tāpēc labāk izvēlies mazāku podu. Tāpat būtisks ir auga novietojums – tiešos saules staros nepatiks teju nevienam augam, un arī tas var būt iemesls labu dzeltēšanai. Vairāk par dracēnas kopšanas prasībām lasi šeit.

Ja visi priekšnoteikumu dracēnas labsajūtai nodrošināti, bet lapas tāpat dzeltē un birst, tad zini – iespējams, pie vainas ir laistīšana. Kā savā pieredzē dalās ''Cālis'' foruma aktīvisti, lapu dzeltēšana novērota gan tad, ja augs pārlaistīts, gan tad, ja augam mitrums trūcis. Ūdens trūkums var būt tad, ja sāk dzeltēt dracēnas apakšējās lapas. Pie vainas var būt arī ciets ūdens.

Dracēnas nav no tiem augiem, kas jālaista bieži, bet nav arī mākslīgais augs, kas neprasa mitrumu nemaz. Vislabāk dracēnas laistīt tad, kad augsnes virskārta ir kļuvusi sausa un irdena, bet tanī pat laikā sakņu kamolu nedrīkst iekaltēt. Katrā ziņā dracēna būs pateicīgāka nevis par ilgstošu mitrumu, bet iekaltēšanu un tad bagātīgu aplaistīšanu – augs uzņems tik daudz ūdens, cik vajadzēs, lieko nostādinot apakšējā šķīvī (tas jānolej). Bet, ja vēlies ievērot regularitāti, laisti vien tad, kad augsnes virskārta vairs nav mitra.

Bieži vien pieļaujam kļūdu, augu pārlaistot, kad lapas izskatās it kā panīkušas, nošļukušas. Šādās reizēs vaina var būt nevis mitruma trūkumā, bet pārāk saulainās vietas dēļ. Dracēnām patīk gaišas telpas, bet ne spilgta saule, kas spīd tai virsū. Arī foruma aktīvisti uzsver, ka pat stunda rīta saulē esot pilnībā mainījusi dracēnas izskatu un lapas pēkšņi noplakušas, tāpēc arī ar auga novietojumu eksperimentēt nevajadzētu.

Savukārt, ja augam sāk dzeltēt tikai lapu gali, kas ar laiku nokalst, pie vainas ir barības vielu trūkums. Pēc augu īpašnieku pieredzes var teikt, ka auga pabarošana ar barības vielām šo likstu vērsīs par labu un lapas atgūs sākotnējo zaļumu. Jāapzinās, ka jau nodzeltējušās lapas pašas no sevis neatgūs zaļumu, tāpēc tās jānokniebj un jāļauj augt jaunām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!