Foto: PantherMedia/Scanpix

Par jebkura auga veselības stāvokli itin daudz ir iespējams pateikt, vien pavērojot tā lapas. Ja arī tev ir gadījies piefiksēt izmaiņas to krāsā, struktūrā vai augšanas biezumā, iepazīsties ar Godhousekeeping.com apkopoto informāciju par kļūdām augu kopšanā un pazīmēm lapu izskatā, kas tās apliecina.

Ja lapas ir nobrūnējušas un sakaltušas…

Šajā gadījumā augam trūkst mitruma, taču, to atdzīvinot, jāuzmanās no pārlaistīšanas. Lai augs atgūtu zaļumu un veselību, aplaisti to tā, lai zeme būtu mitra, taču nepludotu. Regulāri un samērīgi padzirdot augu, tas ar laiku atgūs zaļumu, lapu kuplumu un kopējo krāšņumu, ja vien tas nav bijis izslāpis pārāk ilgi, nokalstot auga saknēm.

Ja lapas ir vāras un vecas, neveidojoties jauniem dzinumiem…

Arī šajā gadījumā augam trūkst ūdens. Pat tad, ja tā lapas nav kļuvušas brūnganas un tas nešķiet izkaltis, jaunu dzinumu veidošanās liecina par ūdens trūkumu. Tāpēc, ja kopš iegādes brīža augs nepavisam nav mainījies, tā lapu vainagam kļūstot biezākam, ņem vērā, ka to derētu padzirdīt biežāk.

Ja lapu gali ir nodzeltējuši…

Pretēji iepriekš minētajām situācijām, šai gadījumā augs ir pārlaistīts. Lai novērstu sakņu nopūšanu un auga aiziešanu bojā, samazini laistīšanas regularitāti un tajā izmantotā ūdens daudzumu. Atceries, ka augsnei jābūt pietiekami mitrinātai, taču ne pludojošai!

Ja lapas ir retas…

Arī šajā problēmā vainojama auga pārlaistīšana, kas, kā atzīst nozares profesionāļi, ir izplatītākais to bojāejas iemesls. Lai to novērstu, ne tikai samazini laistīšanas regularitāti un izmantotā ūdens daudzumu, ja tas nepieciešams, bet arī pārbaudi puķupoda drenāžas sistēmu. Ūdenim nespējot iztecēt, tas uzkrājas poda apakšā, liekot auga saknēm atrasties pārmērīgā mitrumā.

Ja lapas ir bālas…

Ja auga lapas nav sulīgi zaļas, bet kļūst aizvien bālākas, tam trūkst barības vielu. Vienkāršākais veids, kā situāciju uzlabot, ir pievienot ūdenim, ar ko augu laisti, mēslojumu. Tāpat to var pārstādīt, lai nodrošinātu plašāku vietu auga saknēm, kam var trūkt iespējas pienācīgi izplesties.

Ja lapas noliecas uz vienu pusi…

Šai gadījumā augam trūkst dienasgaismas un tas cenšas to iegūt, tiecoties pretim gaismas avotam – piemēram, logam. Ja piefiksē, ka augs sācis augt tikai uz vienu pusi, novieto to piemērotākā vietā vai uzdāvini kādam, kurš spēs par to pienācīgi parūpēties!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!