Foto: Shutterstock
Zirņu dīgsti pavasara zaļumu starpā pēdējā laikā ir kā modes kliedziens – tos plašā klāstā var atrast tirdziņos, restorānos teju visus ēdienus rotā ar šiem zaļumiem, un arī mājās vairums audzē kraukšķīgos vitamīnus. Ja vēlies izmēģināt tos izaudzēt arī pats, uzzini, kādus zirņus vari izmantot un kā tos vislabāk sastādīt.

Varētu domāt, ka zirņu dīgstu audzēšanai nepieciešami kādi speciāli zirņi, tomēr te derēs jebkuri kaltētie zirņi – zaļie, dzeltenie un pat pelēkie. Tā kā mums, latviešiem, tieši pelēkie zirņi ir tie tuvākie, izmēģini zaļumus iegūt tieši no tiem!

Kā stāsta ģimenes saimniecības ''Absolūts ēd'' namamāte llze Lipska, svarīga procedūra ir zirņu izmērcēšana, un šeit būtu jāievēro termiņš 12-24 stundas. Ilgāk gan mērcēt nevajadzētu, bet, ja mērcēsi mazāk, zirņi var lēnāk dīgt. Ilze iesaka 12 stundas izmērcēt – tas ir gana optimāls laiks, ko piekopj arī paši savā praksē.

Kad zirņi izmērcēti, tie jāstāda, un ne velti veikalos vienmēr redzam tos izaugušus substrātā. Ilze skaidro, ka zirņi jāsēj augsnē, jo tie aug salīdzinoši ilgi un tiem nepieciešams stabils mitruma līmenis, ko ar marli nodrošināt būs ļoti grūti. Zirņus sasēj tuvu vienu otram, bet ne gluži vairākās kārtās. Par pamatu var izmantot kādu plastmasas trauku ar caurumiņiem apakšā, lai liekas šķidrums notecētu.

Lai no iesētajiem zirnīšiem izslietos kraukšķīgie zaļumi, jānodrošina pastāvīgs mitrums, un nevajag baidīties no pelējuma rašanās. Kā skaidro Lipska, pelēt zaļumi var sākt tikai tad, ja zirņi iepriekš pārmērcēti un daļa nav sadīgusi. Tā kā zirņi ir arī ļoti izturīgi un pacietīgi, laista pēc nepieciešamības, kolīdz jūtams, ka augsne kļuvusi sausāka.

Kad zaļumi jau būs izauguši, svarīgi turpināt laistīšanu, jo pat noplūktie zaļumi ataug, tikai vairs ne tik bagātīgi kā pirmajā reizē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!