Foto: stock.xchng
Kādi substrāti lietojami telpaugiem un dārzam un kam jāpievērš uzmanība, izdarot savu izvēli par labu kādam no substrātu veidiem?

Kūdras substrāti

"K-rauta" veikalos substrāti nopērkami lielā izvēlē - gan uz kūdras, gan bioloģisku materiālu, piemēram, komposta bāzes, ar atšķirīgu skābumu, raupjumu, ar un bez piedevām, dažāda tilpuma iepakojumos.

Substrāta skābums un sastāvs

Galvenā vērība jāpievērš tā skābumam un sastāvam. Acālijām, rododendriem, mellenēm un gardēnijām piemērotāka ir skābāka jeb mazāk neitralizēta kūdra, bet augiem, kam vajadzīga neitrāla vai sārmaina augsne - neitralizēta kūdra ar piedevām vai melnzeme. Katram dārzkopim un istabas augu saimniekam pašam jāizlemj, vai viņš izvēlēsies bioloģisku augsni un mēslojumus vai minerālmēslus.

Piejauktas piedevas

Sastāvs var atšķirties arī ar piedevām. Substrātam var būt piejaukts, piemēram, vermikulīts vai citas vielas mitruma regulēšanai. Speciālās granulas mitruma uzturēšanai galvenokārt paredzētas balkona kastēm. Ziemas periodā telpaugiem mitrums parasti netrūkst.

Sastāvā var ietilpt arī:

keramzīts labākai drenāžai un gaisa caurlaidībai;

lignosilīcijs, kas stimulē sakņu attīstību;

māla daļiņas;

grants;

krīts;

kaļķis;

citas piedevas.

Substrāti telpaugiem

Ja audzētājs nejūtas drošs, ka ļoti labi zina, kāda skābuma un sastāva augsne katram augam vajadzīga, un nevēlas pats to sajaukt vajadzīgajās proporcijās un bagātināt ar attiecīgām piedevām, vislabāk pirkt speciālos substrātus, piemēram: kaktusiem, acālijām, paparžaugiem, rozēm, ziedošajiem telpaugiem, zaļi lapotiem telpaugiem utt. Var izvēlēties arī īpaši izstrādātus mēslojumus - gan minerālmēslus, gan substrātam piejaucamu bioloģisko mēslojumu.

Substrāti dārzam

Gadu no gada audzējot puķes un dārzeņus, zeme noplicinās, barības vielas no tās tiek iznestas, tāpēc dārza augsni nepieciešams ielabot. Ja to dara tikai minerālmēslu palīdzību, dabīgie mikroorganismi iet bojā un augsne kļūst nedzīva, tāpēc vismaz laiku pa laikam to vajadzētu bagātināt ar satrūdējušiem kūtsmēsliem vai kompostu.

Pēdējā laikā ļoti populārs kļuvis īpaši komposta paveids - sliekkomposts jeb biohumuss. Tas ir īsts organisko vielu koncentrāts, kurā viss aug griezdamies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!