Foto: Shutterstock
Ja gribas iespaidīgu un tropisku telpaugu, noteikti jāizvēlas monstera ar savām varenajām lapām. Lai gan kopumā augs ir pieticīgs un gana izturīgs, dažkārt to apskādēt mēdz nelaipnie kaitēkļi.

Kā portālam "Māja&Dārzs" norādījusi Nacionālā botāniskā dārza oranžērijas vadītāja Zane Purne, kaitēkļi, kas var apdraudēt monsteru, ir pūkainās bruņutis, tripsis un tīklērces. Turklāt iegādāties augu ar visiem kaitēkļiem var jau veikalā, bet var tos ievazāt mājās arī citādi, piemēram, ar ziedu pušķi, kurā iekšā ir kaitēkļi, kuri izšķiļas un pielīp monsterai.

Bruņutis izskatās kā plēksnītes pie dzīslām lapas apakšpusē. Sākumā gaiši brūnas, kļūstot vecākām, tumši brūnas. Tur, kur bruņutis, lapa sāk bojāties. Ārstēšana – lapu apakšpuse jānomazgā ar saru otu, samērcētu 45–50 grādu spirta šķīdumā.

Tripsis ir sīks, spārnots kukainis, kas sadēj oliņas uz auga lapām. No tām izšķiļas kāpuri, kas barojas ar auga sulu. Speciālisti tripšu apkarošanai iesaka izmantot "NeemAzal-T/S".

Ar auga sulu barojas arī tīklērce, veidojot tīklojumu sūkumu vietā. Lapas bojā gan kāpuri, gan pieaugušas ērces. Mājās efektīva metode tīklērces iznīcināšanai ir cukurūdens. To uzsmidzina uz augu lapām, kur mitinās tīklērce, un, cukurūdenim žūstot, kaitēklim tiek salipināti gan sūcējorgāni, gan elpošanas orgāni un kājiņas.

Ja vēlies vairāk uzzināt par auga vēsturi un to, kādēļ tā tiek dēvēta arī par Šveices zaļo sieru, lasi šajā "Delfi Plus" rakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!