Foto: Privātais arhīvs
Gada aukstajos mēnešos mājokļos bagātīgi uzzied šlumbergeras (Schlumbergera), kas tautā pazīstamas kā Ziemassvētku kaktusi. Ar saviem skaistajiem augiem un padomiem to kopšanā padalījies arī "Tavs Dārzs" lasītājs Vladimirs, kuram ir septiņi dažādu krāsu Ziemassvētku kaktusi.

"Gribu pastāstīt par savu pieredzi," raksta krāšņo Ziemassvētku kaktusu īpašnieks. Viņš atklāj, ka savus telpaugus mēdz iznest laukā, kad gaisa temperatūra naktī jau stabili pieturas pie +5 grādu atzīmes. Savukārt rudenī, kad termometra stabiņš noslīd zemāk par +5 grādiem, augi tiek nesti iekštelpās. Visi podi līdz pusdienlaikam atrodoties tiešā saulē.

"Pirmie pumpuri parādās ārā," viņš piebilst,"un ienesu iekšā jau praktiski ar ziediem".

Foto: Privātais arhīvs

Stāstot par auga grozīšanu, Vladimirs norāda, ka uz palodzes tos pagroza uz visām pusēm, nevis atstāj tos vienā vietā. "Nolieku uz galda, lai nofotografētu, ņemu rokās, lai parādītu kaimiņiem," stāsta telpaugu īpašnieks. "Vēl taisu "asorti" podus, ko dāvinu draugiem."

Vladimirs atklāj, ka telpaugus laista vienu reizi ik pēc 10 dienām. Aplejot augu, viņš lūko, vai trauciņā neparādās ūdens. Tāpat telpās Ziemassvētku kaktusi reizi mēnesī tiek apsmidzināti. Savukārt vasaras laikā apsmidzināšana tiek veikta biežāk. "Pārstādu tikai tad, kad lejkannas "deguns" netiek līdz zemei podā. Tad pārlieku uz lielāku trauku," pārstādīšanas knifiņus atklāj Vladimirs.

Viņa īpašumā vēl ir ļoti skaisti ripsalidopši (rhipsalidopsis), kas ir līdzīgi Ziemassvētku kaktusiem, tiesa, tiem ziedēšanas laiks ir vēls pavasaris. "Sēžot vienā podā ar zigokaktusiem, viņi man arī dod ziedus uz Jauno gadu!" lepojas kolekcijas īpašnieks.

Ja arī tev ir kāds labs padoms vai pieredzes stāsts par Ziemassvētku kaktusu vai citu augu audzēšanu, tad padalies ar to komentāru sadaļā vai arī e-pastā: maja@delfi.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!