Foto: DELFI
Lai telpaugi labi izskatītos un labi augtu, tiem nepieciešama rūpīga kopšana un tiem atbilstošs pods. Vai augs jūtas labāk plastmasas vai māla podā? Un kā pods ietekmē auga attīstību? - atbildes uz šiem jautājumiem izklāsta  ārvalstu specializētie mediji.

Māla podā augam nepieciešams lielāks mitrums, tas biežāk jālaista. Pirms stādīt augu, māla pods vismaz divas stundas jāiemērc aukstā ūdenī, lai māls uzsūc tam nepieciešamo mitrumu. Ja podu neizmērcē, tad māls var uzsūkt visu zemes mitrumu, augam neko neatstājot.

Māla poda malas ir porainas, tādējādi gaiss viegli piekļūst auga saknēm. Turklāt caur māla poda porām iztvaiko liekais mitrums, kas pasargā saknes no pūšanas un nav jābaidās no auga pārliešanas. Māla pods nepasargā auga saknes no pārlieku liela aukstuma ziemas laikā.

Augus vēlams stādīt vienkāršos, neglazētos māla podos. Ja ir vēlme tos padarīt pievilcīgākus, māla podus var ievietot dekoratīvos podos. Podi, kas ir glazēti no iekšpuses, apgrūtina auga elpošanu.

Liela izmēra augus (piemēram, kokaugus) ieteicams stādīt stabilos, smagos podos. Tam piemērotāki, protams, ir māla podi.

Savukārt plastmasas podi ir viegli un vienkārši tīrāmi. Grūti nomazgājams ir vienīgi kaļķis, kas radies no ūdens. Jāuzmanās no augu pārliešanas plastmasas podos, jo ūdens tajos iztvaiko tikai no zemes virskārtas. Saulē plastmasas pods ātri sakarst, kas augam var nepatikt. Ja podam apakšā nav caurumiņa, tad ir jāliek drenāža (oļi) pirms auga stādīšanas. Daži augi, kā piemēram, orhidejas -  labprāt aug plastmasas podos, jo to saknēm nepieciešama gaisma.

Lai būtu droši par izvēlēto podu augam, ieteicams veikt nelielu eksperimentu: viena veida augu iestādīt divos podos - plastmasas un māla. Tad varēs pārliecināties, kāda veida podā augs jūtas labāk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!