Orhidejas ir iecienīti augi gandrīz katrā mājā, taču nezinātājiem visgrūtāk auga kopšanā klājas tieši ar laistīšanu. Lai aristokrātiskās orhidejas atrādītu savu ziedošo daili, laistīšanai ir liela loma, tāpēc šo procesu nevajadzētu atstāt bez vērības, turklāt svarīgi zināt, kā orhidejām vislabāk tīk uzņemt ūdeni.

Orhidejas dabā aug tropos un tur šiem augiem ir citādi klimatiskie apstākļi, kas jāievēro arī uz hibrīdu kopšanu un laistīšanu. Apliet ar ūdeni un aizmirst par augu nav vēlams - šādu pieeju nevar attiecināt uz orhidejām.

Tā kā augs tropos saņem mitrumu no lietus, kas lielākoties ir silts, šo der atcerēties, laistot augus mājās. Kā portālam TavsDārzs.lv pastāstīja Bulduru Dārzkopības vidusskolas mācību siltumnīcu vadītāja Ilze Briģe, orhidejām ļoti patiks, ja tās laiku pa laikam palutinās ar siltu dušu. Ūdeni ar ne pārāk spēcīgu spiedienu var liet uz lapām un substrāta dažas minūtes. Pēc tam ļauj liekajam šķidrumam notecēt. Nekādā gadījumā neizmanto aukstu ūdeni, tas augu var traumēt!

Pieredzējuši orhideju audzētāji un kolekcionāri, kas savos padomos dalās Estere-orhidejas.ir.lv, stāsta, ka laistīšana vislabāk attaisnojas mērcēšanas veidā. Caurspīdīgos vai plānos podiņus ar visu augu iemērcē vannā vai dziļākā bļodā ar siltu ūdeni uz 10-15 minūtēm, pēc tam ļauj liekajam ūdenim notecēt, un tikai tad to var likt atpakaļ dekoratīvajā podā. Svarīgi, lai ārējā podā nekrātos ūdens – tas ir viens no biežākajiem iemesliem, kāpēc orhidejas saknes atmirst.

Mērcēšanas brīdī ūdenim var pievienot arī šķidro mēslošanas līdzekli.

Orhideju laistīšanā liela loma ir substrāta kvalitātei, ko katrs pats var arī pārbaudīt. Koka mizu, kūdras un koka ogļu substrātu samitrini, un, ja ūdens tajā uzreiz uzsūcas un pēc pāris dienām tas ir pilnībā izžuvis, tad substrāts ir kvalitatīvs.

Aplaimojot orhidejas ar ūdeni, vienmēr der atcerēties – kas par daudz, tas par skādi. Pārlieku liels mitrums orhidejām ir pat nāvīgs, tāpēc nevajadzētu pārlieku daudz tās lutināt ar ūdeni. Ja ar nelielu ūdens daudzumu laistīsi to reizi nedēļā, ar to pilnībā pietiks, un vislabāk to darīt rīta pusē, lai auga saknes līdz vakaram paspēj uzņemt visu nepieciešamo.

Laistīšanas biežumu lielā mērā ietekmē arī šādi faktori - jo siltāks, jo substrāts ātrāk žūs. Jo lielāks gaisa mitrums, jo žūs lēnāk. Ziemas sezonā, kad gaisa temperatūra ir zemāka, laistīt vajadzētu retāk, bet vasarā biežāk, jo aukstums savienojumā ar pārmērīgu mitrumu ir kaitīgs orhidejām un arī citiem augiem.

Ja vēlies noskaidrot ko vairāk par orhideju mēslošanu, tad par to var uzzināt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!