Foto: Shutterstock
Gana daudz ir dzirdēts un lasīts par to, ka miera periodā pret telpaugiem jāizturas ar pietāti. Ko tas īsti nozīmē, kāpēc augam nepieciešams šāds periods un kā pareizi pret tiem attiekties, plašāk skaidro Nacionālā botāniskā dārza oranžērijas augu nodaļas vadītāja Zane Purne.

Kas ir miera periods

Lielākai daļai telpaugu miera periods ir nepieciešams, lai nākamajam gadam attīstītos ziedpumpuri, tā tas ir, piemēram, Etiopijas kallām jeb zantedešijām (Zantedeschia aethiopica), par kurām plašāku aprakstu kopšanā var uzzināt šeit. Miera periodā laižam arī tādus telpaugus, kuriem ziemas mēnešos nespējam sagādāt tādus apstākļus, kādi ir vasaras mēnešos – šāds miera periods tiek klasificēts kā piespiedu atpūtas laiks, piemēram, Ķīnas rozēm (Hibiscus rosa-sinensis). Taču nav arī tā, ka pilnīgi visiem augiem nepieciešams miera periods. Piemēram, tropu augiem tas nepastāv vispār, jo tie aug un zied nepārtraukti. Kā piemēru šeit speciāliste min garšīgo monsteru (Monstera deliciosa).

Katram augam miera periods norit dažādos laikos. Daudziem tas ir ziemas mēnešos, jo, saprotams, telpaugiem pietrūkst vajadzīgā apgaismojuma. Taču pavisam nelielai daļai augu miera periods ir arī vasaras mēnešos.

Foto: Shutterstock

Kā jāaprūpē augs miera periodā

Tradicionāli, ja telpaugs aizlaists miera periodā, to jālaista vien minimāli, jo sakņu kamols nedrīkst izžūt pavisam. Tāpat arī svarīgi augu miera periodā nemēslot, ja ir iespējams, samazināt gaisa temperatūru vai nolikt to vēsākā vietā. Atkarībā no auga individuālajām īpašībām to ieteicams novietot arī tumšākā vietā. Daļa telpaugu miera periodā dabiskā ceļā nomet lapas, taču tiem, kuriem lapas paliek, griezt par varītēm tomēr nevajag, skaidro augu speciāliste.

Miera perioda laikā par telpaugu jārūpējas nedaudz mazāk, nekā tā intensīvās veģetācijas laikā, bet tas nenozīmē, ka par augu var aizmirst un to neapskatīt vairākus mēnešus. Tāpat augs laiku pa laikam jāaplaista, nepieļaujot tā izkaltēšanu, jāpavēro, vai nav apsēduši kādi kaitēkļi, vai tas strauji nemaina izskatu utt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!