Monstera ir viens no tiem tropu augiem, kas bieži vien sastopams sabiedriskās vietās, jo augs ir viegli audzējams, tas labi pacieš cilvēku aizmāršību, turklāt tas ir ļoti dekoratīvs – lielās, robotās lapas nespēj atstāt vienaldzīgu.

Monsteru noteikti var raksturot kā augu, kam patīk plesties un aizņemt daudz vietas. Labi izaugušam augam viena lapa var būt lielāka par cilvēka galvu, turklāt, tā kā augs ir ložņājošs, tas var aizņemt visu istabas stūri. Lai arī visbiežāk augu izvēlas sabiedrisku vietu apzaļumošanā, arī mājās tas ir bieži sastopams, tāpēc, ja vēlies kādu istabas zonu apzaļumot, monstera veiksmīgi pildīs šo funkciju.

Kā portālam TavsDārzs.lv skaidro Nacionālā botāniskā dārza oranžērijas nodaļas vadītāja Zane Purne, tad katram augam ir savas prasības, un, lai arī cik viegli audzējama būtu monstera, ir jāzina nianses, kas ietekmē auga veselīgo izskatu.

Telpaugu speciāliste skaidro, ka augam patiks gaiša vieta, kur nav tieši dienas saules stari. Piemērotas vietas būs dienvidrietumos, dienvidaustrumos vai rietumu pusē. Šis augs labi jutīsies konstanti vienādā temperatūrā, šim augam ieteicamā ir +18 līdz +20 grādi.

Kas attiecas uz auga kopšanu, tad jāievēro, lai augsne visu laiku būtu viegli mitra. Ja tas tiks ievērots, augs attaisnos ar savu dekorativitāti, tomēr, ja zināms, ka kādu laiku augu nevarēs aplaistīt, labāk to nedaudz iekaltēt, nevis pārlaistīt. Pārlieku liels mitruma daudzums tam ir ļoti nevēlams.

Tā kā monstera ir tropu augs, to vajag laistīt ar siltu ūdeni, noteikti ne stindzinoši aukstu. Speciāliste arī skaidro, ka rasināt lapas monsterai vajag vien tad, ja tās aug īpaši sausā gaisā, taču normālos apstākļos tas nav nepieciešams.

Bez laistīšanas augam nepieciešamas arī papildu barības vielas no mēslojuma. Šajā ziņā telpaugu speciāliste iesaka izvēlēties universālo telpaugu mēslojumu, bet noderīgs var būt arī sapropelis. Mēslojuma izvēli lielā mērā ietekmē arī tas, kādā zemē aug monstera. Piemēram, kūdrā augošu monsteru mēslot vajadzētu reizi nedēļā, bet, ja tas aug augšņu maisījumā, tad pietiks ar mēslojumu palutināt reizi mēnesī.

Par monsterām dzirdēts arī fakts, ka augs reti, bet tomēr mēdz atrādīt ziedus. Kā skaidro speciāliste, tad monsteras ziedētu biežāk, ja vien paši to neliegtu. Monsteras zieds veidojas galotnē, tāpēc, ja tā tikusi griezta, zieds tā arī nekad neparādīsies. Ļaujot vaļu augam, 4-5 gadu vecumā galotnē var parādīties skaists zieds. Uzziedējušu monsteru var aplūkot šeit.

Monsterai nav noteiktu kritēriju, kad augu vajadzētu pārstādīt, tas atkarīgs no katra auga individuālajiem apstākļiem. Kad pods kļuvis par mazu, jo saknes izpletušās, tas jānomaina pret lielāku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!