Vairumā mājokļu iecienītākais telpaugs, ar ko palutināt acis un izrotāt māju, ir orhidejas. To aristokrātiskais izskats, neparastie ziedi un trauslais maigums spēj savaldzināt jebkuru ziedu cienītāju, tāpēc orhidejas izkonkurējušas daudzus telpaugus. Tomēr cildinātās orhidejas ne katrā mājā aug "griezdamās" un citiem tās ilgu laiku nemaz nezied, turklāt ir grūti atrast tam īsto iemeslu. Patiesībā orhideju kopšana neprasa daudz rūpju, ir tikai jāievēro pāris nianses, un tad arī tiks iegūts gaidītais rezultāts.

Šķirne

Pirms iegādājies orhideju, vai arī pirms ķeries klāt zieda apkopšanai, pārliecinies par tās šķirni. Tā kā pasaulē ir vairāk nekā 100 000 orhideju veidu un orhideju hibrīdu, kopšanas specifika var atšķirties, tāpēc vislabāk par to iepriekš painteresēties pie speciālistiem - klātienē vai internetā, vai dārzkopības literatūrā. Vienām orhidejām patiks augstāka temperatūra, citām nedaudz zemāka, viena šķirne augs tikai ārā, citas arī telpās, taču, ja izvēlēsies Phalaenopsis orhideju, kas ir vispieprasītākā šķirne istabas audzēšanā, tad to uzturēšanai jāzina vien pāris noteikumi.

Augsne

Orhidejas neaug parastā zemē, tām nepieciešams īpašs substrāts, kas sastāv no koka mizām, kūdras un koka oglēm. To var iegādāties ziedu veikalos un ziedu bāzēs, un tas ir obligāts pamatnosacījums, lai orhideja spētu "izdzīvot". Starp citu, substrāta kvalitāti var pārbaudīt, to samitrinot. Ja ūdens tajā uzreiz uzsūcas un pēc pāris dienām tas ir pilnībā izžuvis, tad substrāts ir kvalitatīvs. Kas attiecas uz orhideju mēslošanu, jāņem vērā, ka to var darīt tikai auga aktīvās ziedēšanas laikā un ne biežāk kā reizi mēnesī.

Podiņš

Katrs, kurš kaut reizi izaudzējis bagātīgu orhideju, iespējams, ir piefiksējis visefektīvāko poda izvēli, tomēr īpaši Phalaenopsis orhideju šķirnēm vislabākie apstākļi tiek nodrošināti plastmasas caurspīdīgos podos. Caurredzamībai jābūt tāpēc, ka saknes piedalās fotosintēzē un, lai tā veiksmīgi noritētu, ir nepieciešama gaisma. Taču ar poda caurredzamību vien nepietiks, tam jābūt arī ar caurumiem, lai saknes elpotu un ūdens lieki neuzkrātos. Orhideju audzēšanas speciālisti iesaka neizvēlēties māla podus un lielus podus, jo augam patīk mazi, caurspīdīgi un caurumoti podi.

Gaisma un siltums

Gaismas un siltuma priekšnosacījumi ir svarīgākie uzreiz pēc atbilstoša orhidejas poda, jo ziedi neplauks, ja gaismas būs par maz vai arī pārlieku daudz. Visatbilstošākais gaismas daudzums orhidejām būs rietumu vai austrumu pusē, taču ziemā tās itin labi jutīsies arī dienvidu pusē. Phalaenopsis orhideju šķirnēm vēlamā temperatūra ir 20-24°C, bet naktī - 15-18°C.

Laistīšana

Aplaimojot orhidejas ar ūdeni, vienmēr der atcerēties – kas par daudz, tas par skādi. Pārlieku liels mitrums orhidejām ir pat nāvīgs, tāpēc nevajadzētu pārlieku daudz tās lutināt ar ūdeni. Ja ar nelielu ūdens daudzumu laistīsi to reizi nedēļā, ar to pilnībā pietiks, un vislabāk to darīt rīta pusē, lai auga saknes līdz vakaram paspēj uzņemt visu nepieciešamo. Lai gan pārlieku liels mitrums orhidejām var skādēt, atceries, ka tas ir tropu augs un ik pa laikam apsmidzinot tās ar siltu dušas ūdeni, tas nāks tikai par labu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!