Foto: Shutterstock
Pavisam drīz vienīgais zaļums telpās būs ne vairs grieztie ziedi, kas noplūkti dārzā vai iegādāti tirgū, bet gan telpaugi, tāpēc īstais laiks sākt domāt, kā apzaļumot telpas. Piedāvājums telpaugiem ziedu bāzēs, veikalos ir plašs, tāpēc mulsums, šķiet, ir neatņemama sastāvdaļa šādās reizēs, tāpēc dārzkopības speciāliste skaidro, kam būtu jāpievērš uzmanība.

Veikalu tīkla ''K-rauta'' dārzniecības konsultante Vēsma Dzintare skaidro, ka jāņem vērā trīs galvenie nosacījumi: gaismas daudzuma vajadzība, kas nepieciešama augam, telpauga iespējamie izmēri un visbeidzot, bet ne mazāk svarīga, ir auga ziedēšanas biežums, kā arī auga stāvoklis veikalā.

Gaismas daudzums

Katram augam ir savas vēlmes attiecībā uz saules daudzumu. Saules gaisma patīk lielākajai daļai augu, taču ne visi augi izturēs lielu karstumu un tiešus saules starus. Iegādājoties augus, ir jānoskaidro auga aprakstā vai no pārdevēja, kādos apstākļos tam labpatiktos augt. Piemēram, spatafīlim vai orhidejām labāk patiks mājas ziemeļu pusē, savukārt istabas efejas priecāsies, ja tās noliks saules pusē. Konsultante uzsver, ka tikpat svarīgi ir atcerēties, ka ne visi augi varēs atrasties un pilnvērtīgi justies novietoti virs radiatoriem.

Augu izmērs

Daļai augu, piemēram, orhidejas ziediem, izmēri ir dažādi - no pavisam sīkām ziedlapiņām līdz lieliem un masīviem. Pircējam jārēķinās, ka, augam pieņemoties izmērā, neatkarīgi no tā, cik rūpīgi tie tiks kopti, to ziedlapiņu izmērs nepalielināsies. Tāpat, augiem atrodoties tiem piemērotos apstākļos, tie augs ražīgi un izpletīsies. Tādi telpaugi kā, piemēram, palmas vai dracēnas, var izaugt lielā izmērā, un arī to lapas var izplesties pat ļoti lielas un jārēķinās, ka nākotnē tās var aizņemt daudz vietas.

Ziedēšanas biežums

Jāapdomājas, vai apmierinās pirkums, kas zaļš visu gadu. Vēl viena lieta, kas nereti pircējiem liek vilties augos, ir to ziedošanas biežums, skaidro speciāliste. Piemēram, veikalā, redzot kaktusu ar skaistu sārtu ziedu, pircēji nereti ir apbēdināti, ka tūliņ pēc noziedēšanas ziedi vairāk neatplaukst. Kaktusus ir iespējams stimulēt ziedēt vēlreiz, bet tas ir laikietilpīgs un rūpīgs process. Izvēloties orhidejas, piemēram, falenopšus, ja tiem pietiek barības vielas un gaisma, tie augs raženi un ziedēs vairakkārt. Bet orhideju šķirne Cimbīdija sākumā priecēs ar krāšņiem ziediem, bet tikko tie nobirs, otrreiz to atplaucēt nebūs viegli.

Auga stāvoklis veikalā

Pirms iegādājies augu, ir jāpārliecinās, ka ne tikai tā auga ziedi un lapas ir zaļas, bet arī, lai to saknes nebūtu izkaltušas un pelēkas. Tāpat pārbaudi, vai nav laputis un vai kāds kātiņš nav nolūzis. Tikpat svarīgi ir atcerēties, ka pods, kurā augs novietots veikalā, visdrīzāk pēc neilga laika būs jāmaina uz lielāku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!